Zakon, ki ga podpira tudi predsednik ZDA Joe Biden, mora obravnavati še spodnji dom kongresa. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Zakon, ki ga podpira tudi predsednik ZDA Joe Biden, mora obravnavati še spodnji dom kongresa. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

S to odločitvijo so v EU-ju prepričani, da gre za diskriminacijo do evropskih proizvajalcev. "To pomeni, da so nezdružljive s pravili Svetovne trgovinske organizacije," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Miriam Garcia Ferrer.

Senat je v nedeljo potrdil paket ukrepov s področja obnovljivih virov energije in podnebja, ki med drugim vključuje subvencijo v višini 7500 dolarjev za vsakega Američana, ki bo želel kupiti električni avto ameriškega proizvajalca z vgrajenimi ameriškimi električnimi baterijami.

Novica je razburila Bruselj, kjer so prepričani, da bodo ameriške družbe tako v nepošteni prednosti. Evropa si sicer v zasledovanju zelene prihodnosti prizadeva močno spodbuditi proizvodnjo električnih baterij.
"EU je globoko zaskrbljena zaradi tega najnovejšega potencialnega čezatlantskega trgovinskega akta, o katerem razpravljajo ZDA," je dejala Garcia Ferrer. Strinja se, da so davčne olajšave in subvencije dobrodošle pri spodbujanju povpraševanja po električnih vozilih, a ukrepi morajo biti po njenih besedah pravični.

"Zato pozivamo ZDA, naj odstranijo te diskriminatorne elemente iz predloga zakona in zagotovijo, da bo popolnoma skladen s pravili Svetovne trgovinske organizacije," je dodala.