Zmagovalec bo okronan 1. marca. Svoj glas bo prispeval tudi naš član ekipe Avtomobilnosti Sebastjan Plevnjak. Foto: COTY
Zmagovalec bo okronan 1. marca. Svoj glas bo prispeval tudi naš član ekipe Avtomobilnosti Sebastjan Plevnjak. Foto: COTY

V naboru za prestižni naslov je bilo letos 29 avtomobilov, ki so bili do konca leta 2020 na prodaj na vsaj petih evropskih trgih.

Letošnji izbor je sestavljen iz zelo pestre palete modelov, saj v izboru najdemo zelo tradicionalne modele, pa tudi povsem nove modele, predvsem električne.

V finale se je prebilo sedem finalistov, ki so med seboj zelo raznoliki. Volkswagen ID.3 in novi fiat 500 sta povsem električna modela, medtem kot novi citroën C4 ponuja na izbiro tako električni motor kot klasične motorje na notranje zgorevanje. V finalu najdemo tudi novinca, znamko Cupra s športnim terencem formentor, in avtomobilske klasike, kot so land rover defender, toyota yaris in škoda octavia.

Glas Avtomobilnosti

Zmagovalec bo okronan 1. marca. Svoj glas bo prispeval tudi naš član ekipe Avtomobilnosti Sebastjan Plevnjak, ki je ob določitvi sedmih kandidatov povedal: "Čeprav je bilo letošnje leto težavno glede preizkušanja avtomobilskih novosti, se je v ožji izbor uvrstilo kar lepo število avtomobilov, ki nam jih je žirantom uspelo preskusiti. Izbira tako spet ni bila lahka, ne samo zaradi koronavirusa, ampak tudi zato, ker je letos na avtomobilski trg pripeljalo veliko zanimivih avtomobilov. A na koncu se jih v finale žal uvrsti samo sedem. Vseeno pa pogled na finaliste razkrije, da je avtomobilska industrija še živa v vseh segmentih – od najmanjših fiata 500 in toyote yaris do srednje razrednih citroena C4 in škode octavie, električnega volkswagna ID3 in na koncu povsem novega cupra formentorja in zimzelenega, a povsem spremenjenega land roverja defenderja. Zmagovalec bo na začetku marca razglašen v Ženevi, kjer sicer upanje na avtomobilski salon še ni zamrlo. Čeprav tega ne bo, razglasitev zmagovalca v izboru za evropski avto leta tam vseeno bo."

Sedem kandidatov za izbor Evropski avto leta 2021
Citroën C4
Cupra formentor
Fiat new 500
Land rover defender
Škoda octavia
Toyota yaris
Volkswagen ID.3