Jeep avenger se je okitil z nazivom evropski avto leta. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Plevnjak
Jeep avenger se je okitil z nazivom evropski avto leta. Foto: MMC RTV SLO/Sebastjan Plevnjak

Avengerjeva zmaga je bila prepričljiva, saj je zbral 328 točk. Na drugem mestu je končal volkswagen ID. buzz (241 točk), na tretjem mestu pa nissan ariya (211 točk).

Sledijo kia niro (200 točk), renault austral (163 točk), peugeot 408 (149 točk) in subaru solterra/toyota bZ4X (133 točk). Jeep avanger je na prestolu nasledil električno kio EV6, ki je bila evropski avto leta 2022. Žirijo Evropskega avta leta sestavlja 57 članov iz 23 držav, med žiranti pa je tudi slovenski predstavnik, sicer član naše redakcije Avtomobilnosti, Sebastjan Plevanjak, ki je takoj po razglasitvi komentiral rezultate.

Svoj glas smo oddali tudi v Avtomobilnosti. Foto: COTY
Svoj glas smo oddali tudi v Avtomobilnosti. Foto: COTY

Dvoma o zmagovalcu ni bilo

"Zaključeno je še eno leto za žirante, ki izbiramo evropski avto leta. Letos smo najprej na novi lokaciji, v okolici Bruslja, opravili sklepno testiranje vseh sedmih finalistov, potem pa slavnostni dogodek opravili na bruseljskem avtomobilskem salonu, kamor smo se preselili zaradi odpovedi ženevskega salona. Pester izbor sedmerice finalistov je bil razlog za precej vznemirjenja pred začetkom izbora, saj se je zdelo, da ni izrazitega favorita. Čeprav je bilo glasovanje napeto vse do konca, pa je že na samem začetku vodstvo prevzel jeep avenger in ga zanesljivo obdržal vse do konca. Sam sem glasoval za zmagovalca predvsem zato, ker me je prepričal tako z obliko kot tudi ali pa predvsem z vožnjo, ki je za električni avtomobil nadpovprečna. Če k temu prištejem še prostorno notranjost, dovolj veliko baterijo in posledično doseg od 400 do celo več kot 500 kilometrov v mestu, vsaj pri meni dvoma o zmagovalcu ni bilo!" je povedal Plevnjak.

V Avtomobilnosti smo avengerja spoznali v živo. Vabljeni k ogledu videoreportaže.