Prihodnji kompaktni fiati bodo nastajali na platformi koncerna PSA. Foto: Fiat
Prihodnji kompaktni fiati bodo nastajali na platformi koncerna PSA. Foto: Fiat

Zdaj v tovarni izdelujejo modela fiat 500 in lancia Ypsilon. FCA je dobaviteljem dejal, da bodo v Tychyju izdelali do 400.000 enot na leto, ki temeljijo na platformi CMP.

Platforma CMP je razvita za kompaktne avtomobile koncerna PSA, med katerimi so novi citroën C4, peugeota 208 in 2008, opel/vauxhall corsa in nova opel mokka ter tudi DS3 crossback. Vsi našteti modeli imajo motorje z notranjim zgorevanjem, pa tudi popolnoma električne različice, kar FCA omogoča, da bo tudi na področju elektrifikacijo dopolnila modelsko ponudbo.

Odločitev o prehodu na CMP bo FCA pomagala uresničiti strategijo opuščanja segmenta miniavtomobilov, s tem pa bi se osredotočili na prodajo kompaktnih avtomobilov. To je oktobra 2019 napovedal že izvršni direktor Mike Manley.

Novi modeli tudi za Alfa Romeo

FCA bi lahko izkoristil tudi dve drugi platformi skupine PSA. Ena je EMP2, ki podpira kompaktne in srednje velike modele, vključno z visoko donosnima in dobro prodajanima križancema peugeot 3008 in 5008.

PSA pripravlja tudi novo električno prvo platformo, e-VMP, ki izhaja prav iz EMP2. Uporabljal se bo od leta 2023 do leta 2024, začenši z novo generacijo peugeota 3008, je v intervjuju za Automotive News Europe dejal izvršni direktor PSA Carlos Tavares.

Organi EU-ja za konkurenco so konec decembra lani prižgali zeleno luč za združitev koncernov PSA in FCA. Foto: Reuters
Organi EU-ja za konkurenco so konec decembra lani prižgali zeleno luč za združitev koncernov PSA in FCA. Foto: Reuters

Uporaba teh platform na modelih Fiat, Lancia in Jeep bi lahko pomagala FCA hitro pomladiti svojo ponudbo izdelkov, razvojni stroški pa bi bili veliko nižji, kot če bi se dela lotili sami. To bi pomagalo tudi pri polnjenju evropskih tovarn, ki delujejo z manj kot 50 odstotki svojih zmogljivosti.

To bi lahko pripomoglo tudi k oživitvi Alfe Romea, ki je dosegla strmo prodajo in ima v načrtu dva nova modela. Eden izmed njih, kompaktni terenec tonale, bo temeljil na sedanjih osnovah jeep compassa in bo na voljo tudi kot priključi hibrid. Drugi je majhen terenec, ki ima baterijsko električno različico in naj bi temeljil na platformi CMP.