Poleg vstopa v vesoljsko tehnologijo je Geelyjevo strateško pozicioniranje področje inteligentne vožnje in mobilnost prihodnosti. Foto: Geely
Poleg vstopa v vesoljsko tehnologijo je Geelyjevo strateško pozicioniranje področje inteligentne vožnje in mobilnost prihodnosti. Foto: Geely

Sateliti so bili izstreljeni iz centra za izstrelitev satelitov Šičang v jugozahodni provinci Sečuan, so v izjavi za Reuters sporočili iz Geelyja. V Geelyju pričakujejo, da bodo imeli do leta 2025 v orbiti 72, pozneje pa celo 240 satelitov. Svojo prvo izstrelitev so sicer izvedli junija 2022.

Poleg zagotavljanja podpore za visoko natančno določanje položaja za samovozeče avtomobile bo Gelly omrežje satelitov uporabljal tudi za druge komercialne funkcije, kot je povezljivost s sektorjem potrošniške elektronike. Sateliti imajo funkcije daljinskega zaznavanja z umetno inteligenco, ki zagotavljajo jasne slike z daljinskim zaznavanjem visoke ločljivosti, so sporočili iz podjetja.

V satelitskih omrežjih Kitajske prevladuje njena vojska, vendar je vlada leta 2014 začela dovoljevati zasebne naložbe v vesoljsko industrijo države. Od takrat so komercialna podjetja, nekatera s podporo lokalnih vlad, pohitela v sektor, večina pa se je osredotočila na izdelavo satelitov. V svojem zadnjem petletnem načrtu za obdobje 2021–2025 je Peking pozval k integriranemu omrežju satelitov za komunikacije, daljinsko zaznavanje in navigacijo. Kitajska ima po poročanju državnih medijev v vesolju nameščenih več kot 400 satelitov, vključno s sateliti v komercialni lasti.