Hyundai je na CES-u predstavil prototip letala za štiri ljudi. Foto: Hyundai
Hyundai je na CES-u predstavil prototip letala za štiri ljudi. Foto: Hyundai

Več avtomobilskih podjetij je v zadnjih nekaj letih predstavilo koncepte za letala VTOL z navpičnim vzletanjem in pristajanjem. Zdi se, da Hyundai misli zelo resno. Na sejmu CES v Las Vegasu je hčerinska družba Supernal, ki se ukvarja z letali, pokazala najnovejši razvoj letalnika, imenovanega S-A2.

Hyundai se je resno lotil načrtov za zračne taksije. Južnokorejsko podjetje je na tehnološkem sejmu CES v Las Vegasu predstavilo letalo, ki sprejme do štiri potnike, upravlja pa ga pilot na krovu. V serijski obliki naj bi bilo na trgu leta 2028, testni poleti letalnika z osmimi propelerji pa naj bi se začeli še letos. Iz Supernala so sporočili, da je S-A2 zasnovan za potovalne hitrosti do 190 km/h in premagovanje razdalj med 40 in 60 kilometri.

Hyundai je na sejmu CES pred štirimi leti predstavil prvotni prototip precej drugačnega videza. Po tem so načrti potihnili. Takrat so napovedali, da želijo svoje letalo prenesti na platformo letalskih taksijev družbe Uber. Med pandemijo covida-19 pa je Uber delitev predal kalifornijskemu podjetju Joby Aviation, ki razvija električna letala.

Zagonska podjetja, kot sta Volocopter in Lilium, pa tudi industrijski velikani, kot je Airbus, se prav tako že leta ukvarjajo z zračnimi taksiji. Hyundai tudi na letošnjem CES-u ni sam s tovrstnim konceptom. Kitajski proizvajalec avtomobilov Xpeng predstavlja letalsko kapsulo za dva, ameriško podjetje Pivotal, ki ga med drugim podpira soustanovitelj Googla Larry Page, pa je začelo prodajo svojega malega letala Helix.