Avtomobilska industrija meni, da je IRA eden najmočnejših vzvodov za krepitev e-mobilnosti v ZDA. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Avtomobilska industrija meni, da je IRA eden najmočnejših vzvodov za krepitev e-mobilnosti v ZDA. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Krogi v avtomobilski industriji v ZDA so zaskrbljeni zaradi morebitne izvolitve Donalda Trumpa za novega predsednika ZDA. Proizvajalca avtomobilov General Motors in Nissan že svarita, da bi lahko Trump spodkopal zakon IRA, ki naj bi pospešil prehod ZDA na nizkoogljično gospodarstvo. Le-ta predvideva subvencije za zeleno energijo, financiranje gradnje tovarn, vetrnih in sončnih elektrarn ter spodbude za nakup električnih vozil in baterij, če so te izdelane v ZDA.

V ZDA je več proizvajalcev avtomobilov, pa tudi deli naftne in plinske industrije, zaskrbljenih, da bi lahko Trump "zakon o zmanjševanju inflacije", ki ga je sprožil demokratski predsednik Joe Biden za zeleno ameriško industrijo, zmanjšal ali celo popolnoma razveljavil, piše Financial Times.

Velike naložbe v e-mobilnost v ZDA

Zakon o zmanjševanju inflacije je v ZDA sprožil razmah zelenih tehnologij, ki so v ekonomiji že dobile izraz "bidenomika". Leta 2023 so bile neposredne naložbe v nove gigatovarne baterij v ZDA prvič višje kot v Evropi. Ekonomisti ocenjujejo, da je zaradi zakona IRA samo na področju proizvodnje baterij in predelave surovin v ZDA zdaj priteklo več kot 100 milijard dolarjev neposrednih naložb.

Glavni finančni direktor General Motorsa Paul Jacobson je dejal, da je imel zakon IRA "ogromno korist" za trg električnih vozil, saj je pomagal spodbuditi prodajo. Izvršni direktor Nissana Makoto Uchida, ta proizvajalec avtomobilov ima dve tovarni v ZDA, pa je dejal, da "mora svet narediti korak naprej" od motorjev z notranjim zgorevanjem in da so ukrepi pomagali povečati prodajo električnih vozil.

V ZDA električna vozila pomenijo okoli deset odstotkov novih registracij. Po napovedih Bidnove administracije naj bi se ta delež do konca desetletja povečal na do 50 odstotkov.