Težava je, ker so vlake pogosto videti kot ceste, ceste pa so tako slabe, da zdrava pamet reče, da pojdimo naprej po vlaki. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Težava je, ker so vlake pogosto videti kot ceste, ceste pa so tako slabe, da zdrava pamet reče, da pojdimo naprej po vlaki. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Na supertestu jeepa avengerja smo se spraševali, kako označevati vlake? Ko se z jeepom avengerjem na supertestu vozimo po lepih koncih Slovenije, se slej ko prej soočimo z dilemo, kje pa se sploh smemo voziti? Seveda se z avtomobilom smemo voziti samo po cestah, ne pa tudi po vlakah. Vlake so tiste ceste, ki jih kmetje na primeru uporabljajo, da po njih dostopajo do svojih njiv ali pašnikov, to so tudi tiste ceste, ki omogočajo spravilo lesa.

Dilema pa nastane, ko pridemo v situacijo, ko v "križišču" dveh cest ne vemo, katera je vlaka? V Sloveniji se redno zgodi, da je lepa cesta pravzaprav vlaka. V našem primeru je bila prava cesta blatna, veliko je bilo vode, pogosto se zdi neprevozna.

Kako naj torej kmetje označijo ceste, da po njih ne bomo vozili mi, ki se v svojih avtomobilih le želimo lepo imeti v naravnem okolju? Da bomo enostavno in nedvoumno vedeli, po kateri cesti se smemo peljati naprej? Lahko bi se dogovorili, da napišemo nekakšno avtomobilsko markacijo, na kakšen kamen, ampak ta markacija se bo potem ob prvem dežju izbrisala. Lahko uporabimo kakšno drevo in markacijo narišemo na drevo, ali kaj podobnega. Tukaj so dileme, zanimajo pa nas vaše ideje in komentarji.

Testiranje avengerja bomo nadaljevali. Če ste zamudili, si lahko pogledate, kako se v avengerju obnesejo vozni programi, še posebej tisti za v blato. Vabljeni k ogledu videoreportaže iz oddaje Avtomobilnost.