Renault in Airbus skupaj razvijata lažje baterije z večjo zmogljivostjo. Foto: Renault
Renault in Airbus skupaj razvijata lažje baterije z večjo zmogljivostjo. Foto: Renault

Proizvajalec letal Airbus in francosko avtomobilsko podjetje Renault želita pospešiti raziskave električnih pogonov. Ekipe obeh podjetij bi morale s skupnim znanjem izboljšati tehnologije za shranjevanje energije. Podjetji sta napovedali, da razvijata lažjo baterijo, ki ima cilj doseganje višje energijske gostote.

Podjetja, tako avtomobilska kot v letalski industriji, vidijo shranjevanje energije kot velik izziv pri razvoju električnih vozil na dolge razdalje. Airbus upa, da bodo s pomočjo sodelovanja še naprej razvijali tehnologije, ki bi se lahko uporabljale v hibridno-električnih letalih.

"Prvič si dve evropski podjetji iz različnih industrij izmenjujeta inženirsko znanje. Cilj je oblikovati prihodnost hibridno-električnih letal. Letalstvo je izjemno zahtevno področje tako glede varnosti kot glede porabe energije. Enako pa velja za avtomobilsko industrijo. V skupini Renault nam dolgoletne izkušnje pri razvoju električnih vozil omogočajo močne informacije s področja in strokovnega znanja o delovanju sistemov za upravljanje baterij. Naše inženirske ekipe, ki jih žene enaka ambicija po inovacijah in zmanjšanju ogljičnega odtisa, se izmenjujejo z Airbusovimi inženirskimi ekipami. Združitev tehnologij bo omogočila tako upravljanje hibridnih letal kot razvoj vozil prihodnosti," je povedal Gilles Le Borgne, v skupini Renault pristojen za inženiring.