Gre za največje poltogo zračno plovilo na svetu, saj v dolžino meri več kot 75 metrov, visoko pa je skoraj 18 metrov. Foto: Goodyear
Gre za največje poltogo zračno plovilo na svetu, saj v dolžino meri več kot 75 metrov, visoko pa je skoraj 18 metrov. Foto: Goodyear

Goodyear blimp bo možno na nebu uzreti 20. julija, ko bo na letališče Lesce pri Bledu pripotoval iz Italije, 21. julija pa bo celoten dan namenjen izvajanju poletov nad Bledom, Kranjem, Škofjo Loko in Ljubljano.

Blimp je postal svetovno znana ikona in nenadomestljiva stalnica športnih in drugih prireditev. V oddaji Avtomobilnost smo ga že preizkusili in objavili videoreportažo.

Bi leteli z blimpom?

V četrtkovi oddaji Avtomobilnost, ki bo na drugem programu TV Slovenija na sporedu danes ob 21.20, bomo zastavili nagradno vprašanje in dvema srečnežema omogočili polet z največjim zračnim plovilom na svetu. Več informacij na Facebook strani Avtomobilnost.

Blimp lahko brez težav leti na višini 3000 metrov, lebdi nad določeno točko in preleti kar tisoč kilometrov. Poganjajo ga trije motorji z 200 konjskimi močmi, ki mu omogočajo hitrosti do 125 kilometrov na uro. Poleg velikega dosega in nizkega hrupa je Blimp odlična platforma za zračne posnetke, še posebej na športnih dogodkih.

Redni spremljevalec bencinskega športa

Letošnja evropska turneja je sicer že v polnem razmahu, saj se je blimp v začetku junija mudil na slovitem nemškem dirkališču Nürburgring, kjer je snemal dogajanje na dirkah WTCR, na londonskem dirkališču Brands Hatch pa ga čaka spremljanje dirke turnih avtomobilov na prvenstvu British Touring Car Championship (BTCC), v Milanu pa bo spremljal vztrajnostno dirko 6 ur Monze.

Avtomobilnost