"Obutev" svojega vozila prilagodite razmeram. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Od ponedeljka dalje zakon ponovno dovoljuje rabo letnih pnevmatik na naših motornih vozilih. A to ne pomeni, da je menjava gum nujna ali celo smotrna. Pri AMZS svetujejo, da z menjavo pnevmatik nekoliko počakamo, saj obstaja velika možnost, da se bomo na cestah spomladi še srečali z zimskimi razmerami.

Če se boste odločili za zgodnjo menjavo, morate pozorno spremljati vremenske razmere, pravi Brane Legan, inštruktor varne vožnje. "Zavedati pa se je treba, da če se bomo odločili opraviti menjavo že okoli 15. marca, se moramo nato v tem prehodnem času ravnati po morebitnih trenutnih poslabšanih voznih razmerah. Sneži lahko tudi še aprila. V takih primerih se z letnimi pnevmatikami nikakor ne odpravimo na zasneženo ali poledenelo cesto."

Tudi zakon vam, kljub sprostitvi časovnih omejitev, nalaga, da se na cesto v primeru zimskih razmer odpravite le s primerno zimsko opremo, ki vključuje zimske pnevmatike. Vremenoslovci napovedujejo, da nas v naslednjih tednih čaka še vsaj nekaj mrzlih dni s kar veliko verjetnostjo padavin.

Neustrezne pnevmatike lahko ogrozijo vašo varnost v prometu. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Neustrezne pnevmatike lahko ogrozijo vašo varnost v prometu. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Ustrezne pnevmatike so ključne za varnost

Ustrezne pnevmatike pa ne povečajo varnosti v prometu le pozimi, zato je pomembno, da imamo obutev svojih jeklenih konjičkov prilagojeno na razmere na cesti. Zimske pnevmatike imajo v vročih poletnih mesecih zaradi mehkejših materialov, daljšo zavorno pot in se slabše oprijemajo cestišča.

Poleg primernih temperaturnih lastnosti je pomembna tudi globina profila. Čeprav zakon dovoljuje do 1,6 milimetra profila, pa strokovnjaki opozarjajo, da je to za vašo varnost premalo, in priporočajo globino vsaj 4 milimetrov. Pnevmatike naj prav tako ne bodo starejše od 4 let, saj so izdelane iz naravnega materiala, ki se z leti stara, otrdi in izgubi potreben oprijem na vozišču.