Novi cilj, da do leta 2030 v Evropi postane popolnoma električna znamka, je Nissan uskladil s partnerjem Renaultom. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Novi cilj, da do leta 2030 v Evropi postane popolnoma električna znamka, je Nissan uskladil s partnerjem Renaultom. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

"Zdaj ni več poti nazaj," je v izjavi dejal izvršni direktor Nissana Makoto Učida. Japonski proizvajalec avtomobilov bo enega od dveh novih modelov električnih vozil, ki ju je že potrdil za Evropo, izdeloval v tovarni v Sunderlandu v severovzhodni Angliji, kjer pa so datume prehoda prodaje na povsem električna vozila premaknili iz leta 2030 na 2035.

V začetku tega leta je Nissan dvignil svoje cilje, povezane z električnimi vozili, saj poskuša nadomestiti zaostanek v razredu, v katerem prevladujejo novinci, kot je Tesla. Zato bodo do leta 2030 predstavili 19 novih modelov električnih vozil.

Po razkritju konceptnega električnega vozila v Londonu izvršni direktor Učida ni želel zagotoviti časovnice, kdaj bo prvo od teh električnih vozil predstavljeno. Iz Nissana sporočajo, da bo do 31. marca 2027 98 odstotkov njihove prodaje v Evropi povezane z elektrificiranimi vozili, – kar pomeni popolnoma električne avtomobile ali hibride, ki združujejo baterijo in klasični motor z notranjim zgorevanjem.

Učida je novinarjem povedal, da si Nissan prizadeva znižati lastne stroške, saj veliko vlaga v elektrifikacijo. "Konkurenca je velika. Kitajski proizvajalci vozil prihajajo množično," je dejal Učida in dodal: "Kitajci so napredovali veliko hitreje, kot smo pričakovali."