Nova oznaka bo vidna na bočnici novih pnevmatik. Foto: Goodyear
Nova oznaka bo vidna na bočnici novih pnevmatik. Foto: Goodyear

Kot so sporočili iz gumarskega velikana, bo nova oznaka voznikom zagotavljala popolno zaupanje pri izbiri pnevmatik za njihovo vozilo, ne glede na pogonski sklop. Goodyear sporoča, da s tem sledi mobilnostnim trendom, ki napovedujejo večanje uporabe električnih vozil (EV) in priključnih hibridnih vozil (PHEV). Podjetje S & P Global namreč predvideva, da bo do leta 2029 kar 97 odstotkov novoproizvedenih vozil v Evropi vsaj delno elektrificiranih, od tega 61 % popolnoma električnih.

Pnevmatike za tišjo in zmogljivejšo vožnjo električnih vozil

Da bi voznikom električnih vozil zagotovili optimalno zmogljivost, tišjo vožnjo in podaljšano življenjsko dobo pnevmatik, so v Goodyearu razvili nabor tehnologij, namenjenih električnim vozilom in vozilom z drugimi pogonskimi sklopi. Tehnologija SoundComfort zagotavlja, da se hrup, ki nastane zaradi interakcije med pnevmatikami in cesto, zmanjša, in sicer kar do 50 odstotkov. Vožnja tako postane tišja in udobnejša.

Goodyear dobavlja pnevmatike za prvo opremo približno polovici električnih vozil, izdelanih v Evropi. Foto: Goodyear
Goodyear dobavlja pnevmatike za prvo opremo približno polovici električnih vozil, izdelanih v Evropi. Foto: Goodyear

Zaradi večje teže in navora električnih vozil so ta pogosteje nagnjena k hitrejši obrabi pnevmatik v primerjavi z običajnimi vozili z motorjem z notranjim izgorevanjem. Goodyear zagotavlja, da njihova tehnologija mileage plus voznikom EV-ja in PHEV-ja omogoča podaljšanje življenjske dobe pnevmatik, saj te dosežejo več prevoženih kilometrov. Prav tako njihove tehnologije za zmanjševanje kotalnega upora prispevajo k manjši porabe energije in posledično podaljšujejo doseg vožnje. To Goodyear dosega z optimizacijo zgradbe pnevmatike, inovativnimi zmesmi in aerodinamično prilagoditvijo bočnice.

V Avtomobilnosti redno spremljamo tehnološki napredek na področju pnevmatik in vas s tem seznanjamo. Spodaj najdete nekaj zanimivih prispevkov iz preteklih oddaj Avtomobilnosti.