Znamka Lancia ostaja med živimi. Foto: Lancia
Znamka Lancia ostaja med živimi. Foto: Lancia

Podjetje Stellantis je produkt nove in ambiciozne združitve avtomobilskih znamk in vplivnih podjetniških kultur, ki so ob združitvi postale eden najpomembnejših avtomobilskih koncernov na svetu in bodo skupaj vstopile v naslednjo dobo mobilnosti.

Tako pri Fiat Chrysler Automobiles (FCA) kot pri PSA (Peugeot, Citroën, Opel) so poudarili, da bodo kljub združitvi ohranili vse svoje vrednote in tudi vrednote vseh svojih sestavnih elementov, globalno gledano, pa bodo iskali sinergije, strokovno podkovanost in vire, ki bodo v naslednjih desetletjih sposobni zagotoviti trajnostne rešitve za mobilnost.

Stellantis naj bi tudi znamki Alfa Romeo omogočil razširitev modelne palete. Foto: MMC RTV SLO
Stellantis naj bi tudi znamki Alfa Romeo omogočil razširitev modelne palete. Foto: MMC RTV SLO

Med prvimi odločitvami je iskanje skupnih sinergij za različne avtomobilske znamke, med drugim pa tudi ponovi zagon že odpisane znamke Lancia. Auto News Europe piše, da bodo pri Stellantisu poleg predstavitve prenovljenega lancia ypsilona začeli skupni razvoj modelov znamk Alfa Romeo, DS in Lancia.

Nova generacija vozil v treh do štirih letih

Podrobnosti niso znane, vendar pa pri omenjenem mediju pišejo, da bodo skupaj razviti modeli delili pogonske sklope in premijske sisteme. Produktna direktorica pri blagovni znamki DS Automobiles Marion David je za Auto News Europe povedala: "Z italijanskimi kolegi sodelujemo pri posebnih premijskih sistemih, pogonskih sklopih in funkcijah, tudi zati, da bi ločili premijske znamke Alfa Romeo, DS in Lancia od drugih blagovnih znamk koncerna."

Premijska znamka DS je ta teden predstavila novi model DS4. Foto: DS
Premijska znamka DS je ta teden predstavila novi model DS4. Foto: DS

Dodala je, da strategija znamke DS ostaja enaka, in sicer, da bodo vsako leto predstavili en nov model znamke. Po letu 2023 se bodo pri Stellantisu osredotočili na zagotavljanje sinergij, ki sta jih FCA in PSA želela doseči ob združitvi. Kot rezultat bo naslednja generacija premijskih vozil Stellantis na trg prišla leta 2024 ali 2025.

Pri Auto News Europe še poročajo, da naj bi Alfa Romeo dobila še enega križanca, ki se bo velikostno uvrščal pod modela stelvio in tonale.