Foto: Pipistrel
Foto: Pipistrel

Tisoče letalo so v ajdovskem podjetju zaznamovali s slovesnostjo, na kateri je generalni direktor, Ivo Boscarol povedal, da so ponosni, da gre letalo št. 1.000 na oddaljen cilj. Letalo pipistrel sinus max je namreč bilo prodano v Surinam. Skupina Pipistrel redno sodeluje s 95 državami, Surinam pa je tako postala 96. država na spisku partnerjev.

V 30. letu svojega obstoja je podjetje doseglo tudi druge pomembne mejnike. Januarja je postavilo novo celostno grafično podobo, ki zaznamuje novo obdobje njegovega obstoja ‒ usmerjanje k raziskavam in razvoju različnih vrst zrakoplovov, popolnoma okolju prijaznih in vedno bolj tudi z navpičnim vzletom in pristankom z namenom omogočanja pretočnosti prometa v velikih mestih.

Februarja pa sta Pipistrel in Honeywell podpisala sporazum o soglasju o raziskavah in razvoju rešitev za trg mobilnosti v velikih mestih. S tem želijo Ajdovci vključiti Honeywellovo programsko opremo in letalsko elektroniko, navigacijo, povezljivost sistemov za nadzor letenja in druge izdelke in storitve na Pipistrelovo zračno plovilo z navpičnim vzletanjem in pristajanjem, da bi v prihodnosti zanj razvili popolnoma avtonomno delovanje.