Vozila znamke Dacia zdaj prodajajo v 44 državah, predvsem v Evropi in v sredozemskih državah. Foto: MMC RTV SLO/Dacia
Vozila znamke Dacia zdaj prodajajo v 44 državah, predvsem v Evropi in v sredozemskih državah. Foto: MMC RTV SLO/Dacia

Pomemben mejnik je znamki Dacia uspel v dobrega pol stoletja izdelovanja avtomobilov. Dacia je prvi avtomobil, model dacia 1100, sestavila avgusta leta 1968. Naslednje leto je prišel ikonični model dacia 1300, ki je dobil celo družino izvedenk (limuzina, kombi, športni kupe, gospodarska vozila). Izdelovali so ga 35 let, pustil pa je močno sled na avtomobilski krajini Romunije.

Ko je leta 1999 znamko prevzela Skupina Renault, se je začelo novo poglavje v zgodovini znamke Dacia. Z uvedbo modela logan je leta 2004 Dacia postala mednarodna avtomobilska znamka in pospešila ritem svoje prodaje.

Tudi na elektriko

V letu 2005 so odprli proizvodno linijo zunaj Romunije, v tovarni Somaca v Casablanci v Maroku. Razširitev ponudbe modelov (sandero in duster) in njihovi takojšnji prodajni uspehi so terjali povečanje proizvodnih zmogljivosti. To je spodbudilo odprtje popolnoma nove tovarne v pristaniškem mestu Tanger v Maroku leta 2012 in proizvodne linije v mestu Oran leta 2016, namenjene izključno potrebam alžirskega trga.

Eden od mejnikov je tudi začetek proizvodnje modela spring, prvega popolnoma električnega avtomobila znamke Dacia, v tovarni Šjian na Kitajskem leta 2020.