Avtomobilski proizvajalci so aprila v Evropski uniji prodali bistveno več vozil. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Avtomobilski proizvajalci so aprila v Evropski uniji prodali bistveno več vozil. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev ACEA je sporočilo, da se je število na novo registriranih avtomobilov v EU-ju v primerjavi z istim mesecem lani povečalo za 13,7 odstotka, na skoraj 914.000 prodanih enot. Razliko med drugim pripisujejo številu prodajnih dni. Letos je bila velika noč marca. Proizvajalci avtomobilov so zaznali precejšnjo rast predvsem na ključnih trgih Nemčije, Španije, Francije in Italije.

Aprila se je nadaljevalo zmanjševanje tržnega deleža motorjev z notranjim zgorevanjem. Bencinski in dizelski motorji so skupaj predstavljali 48,9 odstotka trga. Čeprav se je prodaja 100-odstotno električnih vozil povečala za 14,8 odstotka, na 108.552 vozil, pa je njihov delež še vedno manjši od 20 odstotkov. Kupci so jim še vedno nenaklonjeni zaradi dosega, pomanjkanja polnilnih postaj in zmanjšanih premij za financiranje. Avtomobili s hibridnimi pogoni so svoj tržni delež povečali s 24,9 na 29,1 odstotka, za priključno hibridni pogon pa se je odločilo 6,8 odstotka kupcev.

Koncern Volkswagen (VW, Škoda, Audi, Seat, Cupra, Porsche) je ostal vodilni na trgu EU-ja.
Po podatkih ACEA je bilo od začetka leta na novo registriranih 6,6 odstotka več avtomobilov v primerjavi z istim obdobjem lani. Skupno število se je povzpelo na skoraj 3,7 milijona prodanih enot. To pomeni, da je trg še daleč od prejšnjih prodajnih številk. Po mnenju strokovnjakov v doglednem času ne bo več dosegel ravni pred krizo covida-19,