3D-zebro že imajo v Velenju, obeta se tudi v Ljubljani. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
3D-zebro že imajo v Velenju, obeta se tudi v Ljubljani. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Pri ptujski osnovni šoli Ljudski vrt so za varnejši prihod učencev v šolo med drugim postavili količke, ki staršem onemogočajo ustavljanje avtomobilov zunaj parkirnih mest. V sodelovanju občine pri pilotnem projektu 3D-zebre pa so dobili še domiselno oblikovan prehod za pešce.

"Nam je varnost otrok seveda na prvem mestu in vsako tako iniciativo, ki pride, da izboljša varnost otrok in doda neki nov element v naš prostor, seveda pozdravljamo in sprejemamo z odprtimi rokami," je dejala županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.

Tridimenzionalna zebra je videti kot fizična ovira. Zaradi optične prevare, ki jo dosežejo z barvami in vzorcem, mnogo voznikov upočasni vožnjo. V prihodnjem letu želijo projekt razširiti še na druge občine.

Robert Štaba, predsednik Zavoda Varna pot, je ob tem dejal: "Prepričan pa sem, da ne bodo namenjene temu, da bi se vsi prehodi za pešce spremenili kot prometna signalizacija, ampak spodbujajo lokalna okolja, da naredijo nekaj za varnost udeležencev v cestnem prometu."

Na Ptuju že leta uspešno skrbijo za varnost v cestnem prometu. Tudi pred začetkom tega šolskega leta so odpravili nepravilnosti na šolskih poteh. Kot je pojasnil Franc Kozel, predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO-ja Ptuj, je šlo predvsem za to, da niso vsepovsod zarisane talne označbe, zlasti šolskih avtobusnih postajališč, in da so prometni znaki slabo vidni, saj jih je prekrilo vejevje.

S projektom 3D-zebre želijo opozoriti na problematiko prometne varnosti in z opaznejšimi prehodi za pešce zmanjšati število pešcev, ki jih vozniki spregledajo.

Na Ptuju prva tridimenzionalna zebra za pešce