Bencinski motorji so Nemčiji med kupci novih vozil še vedno zaželeni. Foto: Volkswagen
Bencinski motorji so Nemčiji med kupci novih vozil še vedno zaželeni. Foto: Volkswagen

Glede na rezultate ankete, ki jo povzema nemški Automobilwoche, je 30 odstotkov vprašanih izjavilo, da bi pri nakupu dalo prednost avtomobilu z bencinskim motorjem. Leto prej je bila ta številka le 22 odstotkov.

Hkrati pada priljubljenost hibridnih avtomobilov: 18 odstotkov (minus štiri odstotne točke) kupcev novih vozil si trenutno predstavlja kot prvo izbiro takšen pogon. Zmanjšala se je tudi želja po izključno električnih vozilih: 16 odstotkov (minus eno odstotno točko) bi se jih odločilo za izključno električni pogon. Priljubljenost dizelskih pogonskih sklopov od leta 2019 upada in je zdaj pri desetih odstotkih vprašanih. Šest odstotkov bi jih raje imelo avto na gorivne celice. Preostali so neodločeni.

Okolju prijazna podoba e-avtomobilov upada

Raziskava je tudi pokazala, da okolju prijazna podoba električnih vozil od leta 2016 nenehno pada. Samo 39 odstotkov anketiranih meni, da so e-avtomobili okolju prijaznejši od avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem (minus pet odstotnih točk v primerjavi z letom 2022). Raziskava je razkrila, da zaskrbljenost glede e-avtomobilov delno temelji na vidikih trajnosti: 57 odstotkov se jih pritožuje nad okoljsko škodo baterij, 49 odstotkov pa nad njihovo omejeno življenjsko dobo. 63 odstotkov jih je kot argument proti nakupu e-avtomobila navedlo nezadostno razvito mrežo polnilnih postaj, 66 odstotkov pa premajhen doseg. Za 64 odstotkov nakupna cena govori proti električnemu avtomobilu.