Spremljali smo postavitev sončne elektrarne na stanovanjskem bloku v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Spremljali smo postavitev sončne elektrarne na stanovanjskem bloku v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Montaža sončne elektrarne na večstanovanjsko poslopje tehnično ni težavno, drugače pa je z organizacijskega pravnoformalnega vidika, pojasnjuje Dušan Lukič, vodja projekta Nova mobilnost v Porscheju Slovenija. Razložil je, zakaj je bil projekt zelo kompliciran.

"Brez sodelovanja dobrega upravnika je projekt težko uresničiti. Pri starih blokih je treba pregledati načrte, ki morda obstajajo le še na starih papirnatih ponjavah ali pa sploh ne obstajajo. Potem je treba izdelati dober idejni projekt, pridobiti vsa soglasja, urediti papirologijo, pridobiti tudi klasična soglasja za postavitev sončne elektrarne, seveda pa je treba navdušiti za naložbo tudi vse stanovalce," pravi Lukič in dodaja, da je težava tudi, da vsak, s katerim prideš v stik, se še malo uči, kako izpeljati stvar.

Dolgoročni prihranek

Sogovornik svetuje, da naj bo streha obnovljena, preden se postavi na njej sončna elektrarna. Priporočljivo je, da je njena življenjska doba podoba kot pri sončni elektrarni – to je okoli 25 let. Ker je bila v primeru, ki smo ga spremljali, streha pred kratkim prenovljena, montažerjem ni bilo treba vrtati v streho oziroma izvajati večje posege. Dodali so samo uteži, preračunane na vetrovne razmere v Ljubljani.

Sončna elektrarna se financira iz rezervnega sklada, zato so lastniki vsi stanovalci. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost
Sončna elektrarna se financira iz rezervnega sklada, zato so lastniki vsi stanovalci. Foto: MMC RTV SLO/Avtomobilnost

Lukič tudi svetuje, da stanovalci izberejo izvajalca, ki bo na trgu tudi čez 15, 20 ali 25 let in bo tako lahko izpolnil morebitne garancijske obljube. Pomembno je, da zna izvajalec izvesti posege, tako tehnične kot pravne in ima tudi človeške kapacitete, da to naredi. Enako velja za upravnika, ki mora znati s svojo ekipo tehnično in pravno pomagati.

"Zadnja stvar, ki ni nasvet, pa je stanovalcem povedati, da se med seboj ne prepirajo, ampak sodelujejo. Na sončno elektrarno morajo gledati kot na novo fasado, ki jim bo dolgoročno prihranila denar," pravi Lukič.

Vsi stanovalci so del ene skupnosti, zato bo sončna elektrarna financirana iz rezervnega sklada, prav zato pa bodo tudi vsi lastniki sončne elektrarne.

Pogovarjali smo tudi z upravnikom in o tem, kako je s polnjenji vozil oziroma postavitvijo polnilnih postaj v blokih. Več v videoprispevku iz oddaje Avtomobilnost.