Ptujski dijaki izdelali tretji najhitrejši dirkalnik

Slovenijo je zastopalo pet dijakov, združenih v ekipi LightFly. Na tekmovanju je sodelovalo 68 ekip iz 54 držav. "V ekipi je bilo na začetku malo nervoze, saj s takimi tekmovanji nimamo izkušenj, ampak pozneje smo pokazali to povezanost in prijateljstvo v ekipi," je povedal član ekipe LightFly, Janez Šmigoc.

Skupina je izdelala svoj model dirkalnika s pogonom na stisnjeni plin. 20 metrov dolgo progo je moral prevoziti v manj kot sekundi. "Zadnje tri mesece smo se dobivali na sponzorskem podjetju Zase, kjer smo v bistvu finiširali naš projekt, kjer smo sestavljali formulo, ki smo jo izdelali," pa je dodal Marko Šalamun.

Dijaki so morali najprej izdelati poslovni načrt in pridobiti pokrovitelje. Tekmovanje pa je bilo sestavljeno iz treh sklopov. "Eno je, kako ti izdelaš avto konstruktorsko, potem je dirkanje z drugimi ekipami in portfelji, v katerih moraš predstavit svoj projekt, kaj si delal, kako si delal," je razložil Jaka Glažar.

Skupni rezultat slovenske ekipe pa jih je uvrstil na odlično 21. mesto. Jure Rudolf je izpostavil: "To nam pomeni res ogromno, glede na to koliko časa smo porabili na tem poleg šole. To vse smo delali izven pouka. Celo poletje smo delali to formulo, in potem ko smo videli te dosežke, smo videli, da se je res splačalo."

Projekt Formula ena za srednje šole je tako edinstvena priložnost za pridobivanje novih znanj. "Bi pa radi vpeljali to tako, da bi v Sloveniji potekalo, da bi prvo leto na primer tekmovali vsaj dve šoli, tri šole, potem pa, da bi to v Sloveniji postalo tradicionalno," je načrte predstavil mentor ekipe Danijel Bedenik. Želijo si, da bi ta program pri nas vpeljali v šolski sistem.