V posebni seriji bo tudi električni twingo, ki ga izdelujejo le v novomeški tovarni. Foto: TV SLO, zajem zaslona
V posebni seriji bo tudi električni twingo, ki ga izdelujejo le v novomeški tovarni. Foto: TV SLO, zajem zaslona

V Revozu in na gospodarskem ministrstvu poudarjajo, da gre za pomemben prispevek k promociji slovenske avtomobilske industrije in države.

Renault je s slovensko nacionalno blagovno znamko I feel Slovenia začel sodelovati leta 2017, ko je po njej poimenoval posebno serijo četrte generacije clia, namenjenega le slovenskemu trgu. Čeprav je šlo za vozilo z najdražjim paketom opreme, je pri prodaji končnim kupcem ta serija predstavljala petino vseh prodanih cliov.

Z znamko I feel Slovenia je Renault zdaj povezal tudi clia pete generacije, mestni model twinga in povsem električno različico slednjega. Twingo electric je tudi prvi povsem električni renault, izdelan v Sloveniji.

Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot
Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot

Kot je na današnji virtualni novinarski konferenci dejal prvi mož družbe Renault Nissan Adriatic Francois Delion, želijo s trojico avtomobilov utrditi pomen Revoza kot naprednega, kakovostnega in inovativnega proizvajalca vozil. Električna novost je pomembna tudi za premagovanje koronavirusne krize, saj želijo dodatne izzive nasloviti s preoblikovanjem poslovanja.

Zadovoljstvo nad sodelovanjem je izrazil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Veseli ga, da so pri snovanju novih vozil uporabili najboljše rešitve slovenske avtomobilske industrije in to povezali s slovensko promocijsko znamko: "S to znamko država promovira do okolja prijazne, kreativne in inovativne pametne rešitve, zato sem vesel, da bo ta napis krasil tudi vaše električno vozilo."

Avtomobilska industrija je po njegovih besedah pomemben del slovenskega gospodarstva, saj ustvari približno deset odstotkov BDP-ja in daje delo približno 40.000 ljudem. Dodana vrednost na zaposlenega je nadpovprečna. Vlaganje v raziskave, razvoj in inovacije omogoča visoko konkurenčnost na mednarodnih trgih, je poudaril.

Revoz ima po njegovih besedah pomembno vlogo za lokalno in regijsko okolje, pomemben pa je tudi širše, saj je lani ustvaril 1,8 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, od tega več kot 98 odstotkov na tujih trgih. "Dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala skoraj 60.000 evrov na zaposlenega in s tem rezultatom drži zavidljiv položaj krepko nad povprečjem v avtomobilski industriji."

Rekord proizvodnje – 750 twingov v enem tednu
Električnega twinga sicer v Revozu serijsko proizvajajo od septembra. Izkušnje na tem področju so pred tem nekaj let pridobivali s proizvodnjo električnega vozila znamke Smart za nemški Daimler. Kot je dejal Igor Kirar, vodja projekta električni twingo v Revozu, so zdaj vzpostavili nov obrat za sestavo baterij za avtomobile, ki zmore sestaviti 12 baterij na uro. Doslej so izdelali 7000 električnih twingov in večino prodali v Nemčijo, Francijo in Italijo. "Pred dvema tednoma smo postavili rekord proizvodnje. Proizvedli smo 750 električnih twingov v enem tednu," je povedal Kirar. Prihodnje leto naj bi elektrificirani avtomobili predstavljali tretjino vseh proizvedenih avtomobilov.

Skupna investicija je dosegla 4,8 milijona evrov.

Revoz krepi znamko I feel Slovenija