Škoda epiq je električna škoda kamiq. Za zdaj je še koncept. Foto: Škoda
Škoda epiq je električna škoda kamiq. Za zdaj je še koncept. Foto: Škoda

Češki proizvajalec avtomobilov bo model epiq podrobneje predstavil prihodnje leto, je napovedal prvi mož Škode Klaus Zellmer. Oblika epiqa bo po besedah Zellmerja povsem drugačna od modela id.2all, ki ga pripravlja Volkswagen, pod okrilje katerega spada Škoda, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Kot je razkril Zellmer, bo epiq dolg 4,1 metra in imel 490 litrov prtljažnega prostora. "Avtomobil je prostoren, vendar od zunaj zelo kompakten," je dejal. V luči vedno večjega tržnega deleža kitajskih tekmecev na področju električnih vozil je Zellmer dejal, da so pripravljeni na konkurenco. "Videli smo, kako so v Evropo prišli japonski in korejski tekmeci. Zdaj pa v Evropo prihajajo kitajski tekmeci. Spoštujemo jih. Moramo biti del konkurence," je dejal.

Iz Volkswagna so pred nekaj meseci sporočili, da na Češkem ne bodo zgradili nove tovarne baterij za električna vozila. Zellmer je odločitev danes z besedami, da proces preoblikovanja v električno mobilnost v Evropi napreduje počasneje, kot je bilo pričakovano pred letom ali dvema.

Škoda je lani po vsem svetu strankam dobavila 866.800 vozil, kar je 18,5 odstotka več kot leta 2022. Škodin dobiček iz poslovanja se je s 628 milijonov evrov v letu 2022 povečal na več kot 1,7 milijarde evrov, še navaja DPA.

V Avtomobilnosti smo se udeležili svetovnega razkritja volkswagna ID.2all. Vabljeni k ogledu videoreportaže.