Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Do danes se je projekt, ki so ga vzpostavili leta 2021 kot zavezo k zeleni in digitalni preobrazbi do leta 2030, že uveljavil kot pomemben podporni steber inovacijskega okolja industrije, je na današnji konferenci v Ljubljani dejala direktorica Strateško razvojno inovacijskega partnerstva na področju mobilnosti, ki združuje Slovenski avtomobilski grozd in Združenje za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije, Tanja Mohorič.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Vlada je maja lani projektu obljubila do 200 milijonov evrov državne podpore v petih letih. Kot je danes povedal direktor Hidrie Holdinga in koordinator projekta Iztok Seljak, so doslej prejeli deset milijonov evrov, pri čemer so tudi sami dosegli nekoliko slabše rezultate od načrtovanih. "Za seboj imamo izjemen razvojni preskok iz predcovidnega obdobja. Lani smo malo zajemali sapo, kar je predvsem rezultat širših makroekonomskih okoliščin ter izjemnega udara pri cenah energije in drugih stroških, se pa že v rezultatih prvega letošnjega četrtletja krivulja znova postavlja navzgor, tako da gre samo za kratkoročno zajemanje sape," je dejal.

"Inflacija je pustila jasne posledice. Naš cilj ostaja, vendar bomo očitno potrebovali eno leto več, da ga dosežemo," je dodal predsednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar.

Premier Robert Golob je poudaril, da turbulentne razmere, ki jim v svetu ni videti konca, prinašajo tudi priložnosti za napredna podjetja. V njih se po njegovih besedah potrjuje prepričanje, da bomo z inoviranjem zmagovalci. Veseli ga, da je tudi slovenska avtomobilska industrija nove trende že prelila v svoje izdelke. "To pomeni, da v celoti razumete, kaj prihodnost pričakuje od nas. V Nemčiji gre to bistveno prepočasi."

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Sodelovanje, kot ga kaže Misija GREMO, je po premierjevih besedah bistvenega pomena za konkurenčen razvoj. Evropi se namreč tudi v prihodnje obetajo ogromne investicije. Slovenski dobavitelji lahko sodelujejo v številnih panogah, če se bodo le znali prilagajati, je poudaril.

Močna evropska gospodarstva so v zadnjih letih spremenila način razmišljanja in stavijo na razvoj blizu matične države. "To je lahko za slovenska podjetja velika prednost," je poudaril. Sodelujočim v projektu je zagotovil, da lahko še naprej računajo na državno podporo.

Je evropska avtomobilska industrija ogrožena?

O podpornih ukrepih države so govorili tudi minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež ter državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Marko Koprivc.

Kot je poudaril Kumer, si na vladi ne zatiskajo oči pred dejstvom, da nekateri administrativni postopki potekajo prepočasi. Želijo pa si, da bi javnost pogosteje poudarjala uspešno zaključene postopke, ki jih ni malo.

Koprivc pa je med drugim omenil študijo za vzpostavitev nove sheme državnih pomoči za pridobitev raziskovalne opreme, ki je že v pripravi in lahko po njegovih besedah pomembno prispeva h krepitvi inovacijskega okolja.

Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Precej pozornosti so na konferenci namenili tveganjem, ki jih prinaša kitajski razvoj cenejših električnih avtomobilov. Kot je opozoril Seljak, ti napredujejo tudi z vidika kakovosti in predstavljajo vse večjo grožnjo evropskim proizvajalcem. "Evropska avtomobilska industrija in Evropa kot celota sta pred leti preprosto spregledali izjemen potencial električne mobilnosti. Kitajska ga je medtem prepoznala in si v tem času že zagotovila izjemno prednost," je dejal.

Poudaril pa je, da je Evropa še vedno izjemno močna na področjih, kot so zeleni vodik in gorivne celice, veliki preboji pa ji uspevajo tudi na področju brezžičnega polnjenja vozil. "Prednost bomo morali pridobiti nazaj z inovativnimi rešitvami," je dodal.

Konferenco je spremljala razstava, na kateri so predstavili ključne inovacijske dosežke, pomembne za uveljavljanje slovenske avtomobilske industrije na globalnem trgu. Med njimi so kompakten visokonapetostni avtomobilski pogonski električni motor, večfunkcijski senzor za nadzor dinamike vozila z upravljanjem podatkov iz oblaka in tehnologija za učinkovitejšo razgradnjo odsluženih avtomobilov.

Kako gre slovenski avtomobilski industriji?