Pri Fiskerju so kot uradni razlog za stečaj navedli visoko inflacijo in težave s proizvodnjo. Foto: AP
Pri Fiskerju so kot uradni razlog za stečaj navedli visoko inflacijo in težave s proizvodnjo. Foto: AP

Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Fisker je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v ponedeljek vložil zahtevo za zaščito pred upniki. Podjetje je že nekaj časa v finančnih težavah in je ustavilo proizvodnjo modela ocean, predstavljenega leta 2022.

"Tako kot druga podjetja v industriji električnih vozil smo se spoprijemali z različnimi tržnimi in makroekonomskimi preglavicami, ki so vplivale na našo sposobnost učinkovitega delovanja," so pojasnili v podjetju. Trenutno so v pogovorih z deležniki o prodaji premoženja.
Ustavitev proizvodnje modela ocean je v težave pahnila tudi Fiskerjevo avstrijsko hčerinsko družbo. Vozilo je v Gradcu izdelovala kanadsko-avstrijska multinacionalka Magna, ki je morala zaradi odločitve ukiniti 500 delovnih mest.

Podjetje, ki ga je ustanovil danski avtomobilski oblikovalec Henrik Fisker, je bilo ob združitvi s hčerinsko družbo investicijskega podjetja Apollo leta 2020 ocenjeno na 2,9 milijarde dolarjev (2,65 milijarde evrov). Ustanovitelj je v februarja objavljenem intervjuju dejal, da je bilo leto 2023 zanje zelo zahtevno, k čemur so med drugim prispevali zamude pri dobavah sestavnih delov, pomanjkanje delovne sile in visoka inflacija.

Skoraj vsi ameriški proizvajalci avtomobilov se spopadajo tudi z močno konkurenco kitajskih proizvajalcev. Proizvajalec električnih vozil Tesla je denimo aprila napovedal ukinitev več kot 14.000 delovnih mest.