V prihodnjih letih lahko na trgu pričakujemo več majhnih in cenejših povsem električnih vozil. Foto: Fiat
V prihodnjih letih lahko na trgu pričakujemo več majhnih in cenejših povsem električnih vozil. Foto: Fiat

Francosko-italijansko-ameriški avtomobilski konglomerat je napovedal, da namerava svoji ponudbi dodati drugo cenovno dostopno baterijsko električno vozilo, ki bo konkuriralo Renaultu in kitajskim proizvajalcem avtomobilov, zlasti v Evropi.

Novi električni model naj bi navdihnila fiat panda, po poročanju Bloomberga pa bo cena za vozilo manj kot 25 tisoč evrov. Izvršni direktor znamke Fiat Olivier Francois je delal, da bo novi Fiatov vstopni električni model predstavljen julija leta 2024, glavni konkurent pa bo prav dacia spring. "Na trgu obstaja resnična potreba po cenovno dostopnejših električnih vozilih," je dejal Francois. Fiatov osnovni električni model bo verjetno črpal navdih iz koncepta centoventi, predstavljenega leta 2019.

V začetku tega leta je Fiat za prvo četrtletje leta 2024 napovedal uvedbo električnega modela fiat 500 v ZDA. ZDA so Stellantisov največji in najdonosnejši trg. Majhno električno vozilo bo ponudil tudi Citroën, ki je del skupine Stellantis, in sicer e-C3, ki naj bi prav tako stalo manj kot 25.000 evrov.

Citroën e-C3 bodo izdelovali na Slovaškem, kar bo Stellantisu omogočilo nizke stroške in konkurenčnost. Citroën e-C3 naj bi konkuriral tudi prihajajočemu električnemu renaultu 5, ki ga bodo izdelovali v Franciji.

V Avtomobilnosti smo preizkusili dacio spring. Vabljeni k ogledu videoreportaže.