Robota imata tri delovne
Robota imata tri delovne "drže" – hojo za stabilna tla, "korakanje" za neravno podlago in posebno hitrost za stopnice. Foto: Ford

30-kilogramski štirinožni roboti, podobni psom, lahko sedejo, "dajo tačko" in se prekucnejo. Z lahkoto tudi več ur zapored snemajo s 360-stopinjsko kamero, premagajo 30-stopinjski naklon in se povzpnejo po stopnicah.

Pet kamer skenira obrat

Vključeni so v pilotski program, s katerim želi Ford prihraniti čas, zmanjšati stroške in povečati učinkovitost v proizvodnji. Robota, ki ju Ford preizkuša v svojem obratu za proizvodnjo menjalnikov Van Dyke, sta rumena in takoj prepoznavna. Opremljena sta s petimi kamerami in se lahko na baterijski pogon skoraj dve uri premikata s hitrostjo do 5 km/h, uporabili pa ju bodo za skeniranje obrata. Inženirjem bosta pomagala posodobiti originalno zasnovo, izdelano z računalniškim oblikovanjem (CAD), to pa bodo uporabili pri ponovnem opremljanju tovarn z ustreznimi orodji.

Spreminjata lahko svoj položaj, počepneta in se
Spreminjata lahko svoj položaj, počepneta in se "iztegneta", kar jima omogoča uporabo na težko dostopnih delih tovarne. Foto: Ford

Izboljšanje učinkovitosti

“Najprej naredimo načrt tovarne in jo postavimo. V vsakem letu njenega obratovanja se kaj spremeni, spremembe pa so zelo redko dokumentirane,” pravi Mark Goderis, Fordov vodja digitalnega razvoja. “Ko roboti skenirajo naš obrat, dejansko vidimo, kakšen je zdaj, in pripravimo nov razvojni model. Ta digitalni model nato uporabimo, ko moramo obrat opremiti z orodji za nove izdelke," pravi vodnica Paula Wiebelhaus, ki je pojasnila, da so prej uporabljali stojalo in hodili po prostoru, ustavljali so se na različnih mestih in vsakič čakali približno pet minut, da je laser opravil skeniranje. S pomočjo robotov lahko ta čas prepolovijo.

Obvladata tudi zahtevnejše podlage, kot so rešetke, stopnice in nakloni do 30 stopinj. Če padeta, se sama pobereta. Da se ne bi zaletavala, ohranjata varno vnaprej nastavljeno razdaljo do predmetov. Foto: Ford
Obvladata tudi zahtevnejše podlage, kot so rešetke, stopnice in nakloni do 30 stopinj. Če padeta, se sama pobereta. Da se ne bi zaletavala, ohranjata varno vnaprej nastavljeno razdaljo do predmetov. Foto: Ford

Velik prihranek pri stroških

Obenem je bil stari način drag – skeniranje enega obrata je stalo skoraj 300.000 dolarjev (približno 255.000 evrov). Če bo pilotna uporaba uspešna, bo Fordova proizvodna ekipa za skeniranje vseh obratov porabila le delček te vsote.

Za zdaj je cilj možnost daljinskega upravljanja robotov, njihovo programiranje za naloge v obratih in takojšnje prejemanje poročil od koder koli v državi. Trenutno je mogoče robote programirati, da sledijo določeni poti, prav tako jih je mogoče na razdalji do 50 metrov upravljati s pripravljeno tablično aplikacijo.

Wiebelhausova svojega robota upravlja z napravo, podobno tistim iz sveta računalniških igric, ta pa ji omogoča, da od daleč spremlja zajeto sliko. V primeru težav lahko Wiebelhausova s funkcijo za varen izklop na krmilni napravi prepreči trčenje robota v oviro.