Tesla načrtuje nov model, s katerim želi ostati številka ena v tekmi za elektromobilnost. Foto: Reuters
Tesla načrtuje nov model, s katerim želi ostati številka ena v tekmi za elektromobilnost. Foto: Reuters

Šef Tesle Elon Musk je že pred leti obljubil vstopni model po ceni, nižji od 25.000 evrov, a je projekt odložil v korist cybertrucka in prenove modela 3. Trenutno najcenejši model Tesla v ZDA kljub številnim znižanjem cen stane 35.900 evrov.

Pričakovanja od novega modela so velika. Na teden naj bi jih proizvedli 10.000, proizvodnja pa naj bi se začela poleti leta 2025. Tesla informacije uradno še ni potrdila. Električni križanec naj bi bil postavljen na novo platformo, katere proizvodni stroški bodo bistveno nižji od trenutnih modelov. Platformo naj bi uporabili tudi za t. i. robotaxi. Musk že vrsto let obljublja popolnoma avtonomno vožnjo, a doslej Teslin "avtopilot" ni dosegel niti stopnje 3 avtomatizirane vožnje, kot jo ponuja Mercedes-Benz s svojim sistemom drive pilot.

Tesla velja za pionirja in merilo, ko gre za elektromobilnost. Toda Američani so nazadovali, saj drugi proizvajalci na trg pošiljajo vedno več električnih avtomobilov. Predvsem Kitajci postajajo resni konkurenti. V zadnjem četrtletju leta 2023 je BYD prvič prodal več električnih avtomobilov kot Tesla in zdi se, da bi Kitajci lahko to storili tudi v celem letu 2024.