Neuporaba varnostnega pasu ostaja problem. Foto: EPA
Neuporaba varnostnega pasu ostaja problem. Foto: EPA

V času nacionalne preventivne akcije bo vsaka policijska uprava izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov. Sicer pa bodo policisti dejavnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu, so sporočili iz AVP-ja.

Otroke in starše k uporabi varnostnih pasov ter pravilni in dosledni uporabi otroških varnostnih sedežev spodbuja projekt Pasavček. Sodelujoči bodo v času akcije prejeli preventivna gradiva, prilagojena tej starostni skupini. Otroci bodo pod mentorstvom učiteljev in vzgojiteljev spremljali pripetost vseh potnikov v vozilih med vožnjo in si tako lahko prislužili nagrade. Ko bodo epidemične razmere to omogočale, bodo nadaljevali dejavnosti za spoznavanje različnih otroških sedežev, zakaj je pomembno, da smo na vsaki vožnji pripeti, kako se varno vesti v prometu.

Voznike bodo na pomen uporabe varnostnega pasu in odgovornost za varnost vseh potnikov v vozilu opozorili tudi z razdeljevanjem informativnih gradiv. Razdelili bodo več kot 10.000 gradiv, v akciji pa sodeluje tudi 72 občinskih svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

Na pomen pripetosti z varnostnim pasom so opozorili tudi z novim videospotom s košarkarsko legendo Markom Miličem. "Zame je promet kot ekipni šport. Če vsi spoštujemo pravila in odgovorno sodelujemo, zmaga cela ekipa. K prometni varnosti prispevaj tudi ti, vozi odgovorno in se pripni," je v spotu pozval Milič.

Neuporaba pasu ostaja problem. Policija je v prvih dveh mesecih letošnjega leta ugotovila 6569 kršitev neuporabe varnostnih pasov. Čeprav je med epidemijo manj prometa, pa je naraslo število kršitev uporabe otroških sedežev. V prvih dveh mesecih so ugotovili 1011 teh kršitev, v letu 2020 je bilo tovrstnih kršitev 6579.

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrt za polovico, skoraj za toliko se zmanjša tveganje hudih poškodb. Za skoraj četrtino se zmanjša tudi tveganje nastanka lažjih poškodb tako pri voznikih kot pri sopotnikih, so zapisali. Zato sta AVP in policija pozvala vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov.