Izdelan je iz 3D-tiskane plastike. Foto: Reuters
Izdelan je iz 3D-tiskane plastike. Foto: Reuters

"Cilj avtomobila je zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida v vseh življenjskih fazah: proizvodnji, življenju avtomobila in fazi, ko avtomobil ni več uporaben," je povedal Jens Lahaije s Tehnološke univerze v Eindhovnu.

Jekleni konjiček je izdelan iz 3D-tiskane plastike, poganja pa ga litij-ionska baterija. Od drugih električnih avtov se razlikuje prav po tem, da ne onesnažuje okolja niti med proizvodnjo. Res je, da električni avtomobili skoraj ne proizvajajo izpustov, a je proizvodnja baterij tista, ki močno onesnažuje okolje. Prevoziti morajo tisoče kilometrov brez izpustov, da onesnažujejo manj od avtomobilov na fosilna goriva.

Filter, ki zajema ogljik

Avtomobil vsebuje tudi dva filtra, ki lahko iz ozračja po 30.000 kilometrih vožnje zajameta do dva kilograma ogljika. Čeprav je to izjemno majhna količina ogljika – 12 avtomobilov mora prevoziti to razdaljo, da se vpliv na okolje lahko primerja s povprečnim drevesom v enem letu –, študenti upajo, da bodo v prihodnjih letih lahko povečali sposobnost filtrov. "Naš cilj je ustvariti bolj trajnostno prihodnost," je sklenil Lahaije.