Kršilce bodo sprva zgolj opominjali, potem pa jim grozi kazen v znesku do 80 evrov. Foto: Reuters
Kršilce bodo sprva zgolj opominjali, potem pa jim grozi kazen v znesku do 80 evrov. Foto: Reuters

Do 1. aprila za prebivalce Stuttgarta še velja prehodno obdobje, veljajo tudi izjeme za nekatere dejavnosti, tamkajšnje oblasti in policisti pa za zdaj ne napovedujejo strožjega nadzora. Kršilce bodo vsaj do konca januarja zgolj opominjali, pozneje pa jim grozi kazen v znesku 80 evrov.

Nemška zvezna dežela Baden-Württemberg je poskušala prepoved vožnje za dizelske avtomobile preprečiti na sodišču, a neuspešno. Da nemška mesta lahko prepovedo vstop dizelskim avtomobilom, je konec februarja potrdilo zvezno upravno sodišče v Leipzigu.

Za tovrsten ukrep se je pred časom odločil tudi Hamburg, a ga imajo številni za neuspešnega, saj velja zgolj za dve ulici in dopušča številne izjeme. Stuttgart, ki se že dolgo spoprijema z veliko onesnaženostjo zraka, je tako prvo mesto v Nemčiji s tovrstno strožjo prepovedjo.

Mesto je sedež avtomobilskih proizvajalcev Audi, Porsche in Mercedes-Benz. Nova prepoved bo po besedah tiskovne predstavnice mestnih oblasti prizadela lastnike približno 72.000 avtomobilov iz tega mesta na jugozahodu države in okolice. Pozneje jo nameravajo razširiti še na vozila z motorji s standardom euro 5.