Papež bo lahko vernike pozdravljal iz toyote mirai na gorivne celice. Foto: Toyota
Papež bo lahko vernike pozdravljal iz toyote mirai na gorivne celice. Foto: Toyota

Država Vatikan želi svoj vozni park popolnoma spremeniti v električnega, saj ne vidijo več razloga, da bi še naprej vztrajali pri avtomobilih z motorji z notranjim zgorevanjem, poroča informativni portal "Golem", ki se sklicuje na nemško spletno izdajo "Vatikanskih novic".

V vatikanski publikaciji Roberto Mignucci, glavni inženir mestne uprave države Vatikan, navaja: "Trpimo tudi zaradi smoga, ki ga povzroča mestni promet v državi Vatikan. Hkrati želimo biti zgled tudi na področju mobilnosti. To je pomembno za vse."

Službena vozila večino časa parkirana

Za nameček je povprečno število prevoženih kilometrov vozil v voznem parku le 6.000 kilometrov, kar je dodaten razlog, da ne potrebujejo več običajnih pogonov. Zato pa še ni znano, kdaj točno se nameravajo v Vatikanu znebiti vozil z motorji na notranje zgorevanje.

Vatikan se je zavezal e-mobilnosti. Foto: Reuters
Vatikan se je zavezal e-mobilnosti. Foto: Reuters

Za prehod na elektrificirana vozila bodo morali v Vatikanu in Rimu na izbranih lokacijah postaviti mrežo polnilnih postaj. Na primer v papeževih bazilikah svete Marije in svetega Pavla.

Papež dobil toyoto mirai

Toyota je za papeža Frančiška že izdelala novi “papa mobil”. Gre za model mirai prve generacije, ki so ga predelali, tako da ima na zadnjem koncu avtomobila poseben oder s sedežem, s katerega papež lahko pozdravlja množico. V primerjavi s prejšnjimi “papa mobili” predelani mirai na gorivne celice ne bo imel klasične 360-stopinjske zaščite iz neprebojnega pleksistekla. Papež Frančišek, ki je znan po svoji dobrodelnosti in tudi hudomušnem smislu za humor, je to lastnost komentiral takole: "Pri mojih letih se kakšna večja škoda tako ali tako ne more zgoditi!"