Musk za prihodnje načrtuje več modelov, vključno z dolgo pričakovanim cybertruckom, ki naj bi končno šel v proizvodnjo še letos. Foto: Tesla Motors
Musk za prihodnje načrtuje več modelov, vključno z dolgo pričakovanim cybertruckom, ki naj bi končno šel v proizvodnjo še letos. Foto: Tesla Motors

Kljub visoki inflaciji, gospodarskim pomislekom in težavam v dobavni verigi je Tesla leta 2022 zaslužila več kot kadar koli prej. Tesla je v primerjavi z letom prej povečala dobiček za 128 odstotkov na 11,5 milijarde evrov. "Bilo je fantastično leto, naše najboljše doslej," se je na bilanco odzval Elon Musk.

Kaj pa leta 2023? "Verjetno bomo imeli resno recesijo," je opozoril Musk. Če bi se to zgodilo, bi se morali občutno znižati tudi Teslini materialni stroški. Musk cilja predvsem na zviševanje ključne obrestne mere, zaradi česar bi bilo financiranje nakupov avtomobilov še težje. Kljub temu si je Musk v razredu električnih avtomobilov za tekoče leto zastavil ambiciozne cilje.

Tesla želi čim prej povečati proizvodnjo, v letu 2023 pa bi radi po svetu dobavili okoli 1,8 milijona avtomobilov. Nedavno znižanje cen vozil znamke Tesla je med vlagatelji vzbudilo dodatne pomisleke glede morebitnega zmanjšanja povpraševanja in nižjem dobičku. Nekateri lastniki starejših tesel so bili razburjeni, saj je z znižanjem cen padla tudi vrednost rabljenim teslam. Vendar pa je Musk dejal, da je bil vedno Teslin cilj narediti električne avtomobile dostopne širši javnosti. Odločno se je zoperstavil tudi pomislekom glede povpraševanja – naročila trenutno rastejo bistveno hitreje kot Teslina proizvodnja.