Direktor Volkswagna Herbert Diess napoveduje hiter prodor avtonomnih vozil na ceste. Foto: MMC RTV SLO/LinkedIn
Direktor Volkswagna Herbert Diess napoveduje hiter prodor avtonomnih vozil na ceste. Foto: MMC RTV SLO/LinkedIn

Direktor Volkswagna Herbert Diess pričakuje, da bodo avtonomni avtomobili v serijski obliki za trg pripravljeni v samo nekaj letih. Z zahtevanimi računalniškimi čipi se zmogljivost podvoji vsakih 18 mesecev, je Diess povedal za tednik "Wirtschaftswoche".

Umetna inteligenca kot pospeševalnik

Z uporabo umetne inteligence gre razvoj hitro naprej. "Predvidevamo lahko, da bodo sistemi kmalu zmogli operirati tudi z zapletenimi situacijami avtonomne vožnje," je dejal vodja VW.
Diess je bil navdušen nad proizvajalcem električnih avtomobilov Tesla: "Ena od Teslinih prednosti je, da s svojo zdaj zelo veliko floto vozil nenehno zbira podatke o vožnji s pomočjo umetne inteligence, kar pripomore k hitremu izboljšanju sistem," še pravi Diess, ki dodaja, da ameriško podjetje ni le avtomobilsko podjetje, ampak nevronska mreža, ki pripomore k temu, da avtomobil uči voziti vse bolj in bolje.

Pri Tesli so šli z avtonomno vožnjo najdlje. Foto: Reuters
Pri Tesli so šli z avtonomno vožnjo najdlje. Foto: Reuters

Honda z dovoljenjem za stopnjo 3

Premika se tudi na zakonskem področju. Honda je kot prva na svetu pridobila dovoljenje za prodajo avtonomnih vozil tretje stopnje. Takšna vozila, ki jih bodo za zdaj lahko prodajali le na Japonskem, so sposobna spremljati promet z visoko stopnjo samostojnosti in voziti v vsakdanjem prometu.

Lestvica avtonomnosti vozil ima pet stopenj, pri čemer peta predstavlja popolnoma avtonomno vozilo, ki pomoči voznika ne potrebuje v nobenih razmerah. Vozila tretje stopnje, ki naj bi jih Honda na japonske ceste poslala do konca marca prihodnje leto, bodo zmožna na primer vožnje po avtocesti z gostim prometom.

Samodejna vožnja bo v prihodnosti nekaj običajnega napovedujejo avtomobilski proizvajalci. Foto: Volvo
Samodejna vožnja bo v prihodnosti nekaj običajnega napovedujejo avtomobilski proizvajalci. Foto: Volvo

Mercedes v testiranja stopnje 4

Tudi pri Mercedesu verjamejo, da bodo že prihodnje leto z novim razredom S tudi od EU-ja dobili zeleno luč za uporabo novega sistema. Vendar pa komisija Združenih narodov za Evropo še ni odobrila sistema ravni 3 za prodajo v Evropi.

Sajjad Khan, ki vodi Mercedes-Benzov prihodnji tehnološki razvoj, združen pod kratico CASE (povezan, avtonomen, deljen in električen), je za Automotive News Europe dejal, da je optimističen in prepričan, da bodo imeli do sredine prihodnjega leta že dovoljenje, in dodal: "Daimler tako ali tako ne bi odobril njegove uporabe, dokler ne bo 99,999-odstotno prepričan, da lahko vozilo varno vozi v soseski, kjer se igrajo otroci."

Mercedes pa v San Joseju v Kaliforniji načrtuje tudi že testiranje avtomobilov stopnje 4 skupaj s podjetjem Bosch, ki velja za enega največjih dobaviteljev sistemov in delov za avtomobilsko industrijo.