Začel se je boj za prevlado na področju avtonomnih vozil. Volkswagen se je zato povezal z Microsoftom. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Začel se je boj za prevlado na področju avtonomnih vozil. Volkswagen se je zato povezal z Microsoftom. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Vodja koncerna Volkswagen Herbert Diess je že večkrat poudaril, da so v fazi preoblikovanja podjetja iz proizvajalca vozil v ponudnika mobilnosti. Nova doba mobilnosti bo dokončno zaživela, ko bodo na trgu popolnoma elektrificirana in avtonomna vozila.

Povezovanje avtomobilskih in tehnoloških velikanov

Podobno partnerstvo je z Microsoftom pred kratkim sklenil tudi ameriški avtomobilski proizvajalec General Motors, njegov francoski tekmec Renault pa se je odločil za sodelovanje z Googlom.

V boju za čimprejšnji prehod na avtonomna vozila pa se je nemška avtomobilska skupina Volkswagen povezala z ameriškim tehnološkim velikanom Microsoftom. Skupaj sta napovedala partnerstvo pri razvoju sistemov za avtonomno vožnjo. S tem bosta nadgradila leta 2018 začeto sodelovanje na področju novih tehnologij za vozila, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Nov korak do avtonomne vožnje

Podrobnosti sodelovanja v družbah niso razkrili. Poudarili so le, da gre za naslednji korak v njihovem strateškem partnerstvu.

Volkswagen in Microsoft sta namreč leta 2018 začela sodelovati pri razvoju platforme v oblaku za povezana vozila. Avtomobilski proizvajalci namreč v prihodnje načrtujejo izdelavo vozil, ki bodo sposobna medsebojne komunikacije, kar naj bi med drugim znatno izboljšalo prometno varnost.

Tovrstna tehnologija vse bolj postaja standard v avtomobilizmu, še posebej s prehodom na električna vozila. Volkswagen je že pred časom napovedal, da namerava na tem področju do leta 2025 vložiti 27 milijard evrov.