Vladimir Putin med obiskom Volkswagnovega proizvodnega obrata v Kalugi leta 2009Foto: EPA
Vladimir Putin med obiskom Volkswagnovega proizvodnega obrata v Kalugi leta 2009Foto: EPA

Volkswagen je sporočil, da bo do preklica ustavil proizvodna obrata v Kalugi in Nižnem Novgorodu. Obenem so sporočili, da v Rusijo ne bodo uvažali avtomobilov znamk skupine Volkswagen, kar vključuje znamke Audi, Porsche in Škoda, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ruski proizvodni obrat bo zaprla tudi japonska Toyota. Tovarna v Sankt Peterburgu letno proizvede okoli 80.000 vozil, namenjenih predvsem ruskemu trgu. Toyota sicer letno na svetovni ravni proizvede okoli 10,5 milijona vozil, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Prav tako bodo prenehali uvažati vozil v Rusijo. V obratu je sicer zaposlenih okoli 2600 ljudi, je predstavnica družbe pojasnila za AFP.

Toyota v Ukrajini nima tovarn, vendar so prodajo vozil v tej državi prekinili 24. februarja, ko je Moskva sprožila napad.

Prekinitev izvoza vozil v Rusijo je popoldne napovedal tudi japonski proizvajalec vozil Honda, ki v to državo letno izvozi približno 3000 avtomobilov in motornih koles.

Še en japonski avtomobilski proizvajalec Mazda, ki je lani v Rusiji prodal približno 29.000 vozil, pa je sporočil, da je prenehal rezervirati zabojnike za pošiljke v to državo. Tovarna v Vladivostoku pa bo obratovala do porabe vseh delov na zalogi.

Nissan in Mitsubishi Motors sta previdnejša in sta sporočila, da še proučujeta nastale razmere.