Volvo stavi na električno prihodnost. Zadnje dizelsko vozilo je poslal v muzej. Foto: Volvo
Volvo stavi na električno prihodnost. Zadnje dizelsko vozilo je poslal v muzej. Foto: Volvo

Zadnje vozilo švedskega podjetja z dizelskim motorjem, SUV XC90, je zapeljalo s proizvodnega traku v tovarni blizu Göteborga na Švedskem. Avto so poslali v muzej Volvo.
Volvo naj bi bil prvi večji proizvajalec, ki je popolnoma ukinil proizvodnjo dizelskih vozil. Model XC90 velja za ključen model, potem ko je znamko Volvo leta 2010 za 1,3 milijarde dolarjev kupil kitajski velikan Geely.

Pod Geelyjevim lastništvom je Volvo razkril novo linijo električnih vozil (EV) – vključno z zamenjavo za XC90, to je model EX90. Volvo sledi načrtom, da bo do leta 2030 postal popolnoma električna znamka vozil.

V sporočilu z naslovom "Dragi dizel, čas je za slovo" so v družbi zapisali, da so bili dizelski motorji še pred petimi leti "naša kruh in maslo v Evropi". Toda zaostritev vladnih predpisov in povpraševanje potrošnikov sta to spremenila, so dodali in zapisali še: "Danes večino naše prodaje na celini predstavljajo elektrificirani avtomobili."

V Volvu dodajajo, da je njihova prihodnost resda popolnoma električna, a mešani portfelj vključuje tudi priključne hibride in blage hibride, ki so most do električne prihodnosti.

Pred časom smo v Avtomobilnosti naredili zanimiv test, primerjali smo hibridni, dizelski in bencinski avtomobil. Vabljeni k ogledu.