Volkswagen naj bi odložil lansiranje manjšega, cenejšega električnega vozila zaradi omehčanih emisijskih standardov Euro 7. Foto: Volkswagen
Volkswagen naj bi odložil lansiranje manjšega, cenejšega električnega vozila zaradi omehčanih emisijskih standardov Euro 7. Foto: Volkswagen

Nova majhna električna kombilimuzina, ki temelji na konceptu ID.2all in je bila razkrita marca leta 2022, naj bi prvotno na trg prispela leta 2025. Po velikosti se bo umestila pod model ID.3, Volkswagen pa je obljubil ceno okoli 25.000 evrov.

Po pisanju Automotive News Europe, ki se je sklicevala na nemško avtomobilsko revijo Auto Motor und Sport, naj bi bila proizvodnja zaradi milejših emisijskih standardov Euro 7 preložena za leto dni, na leto 2026. Vzrok je tudi ta, da bo Volkswagen zaradi odločitve Evropske komisije pola z motorjem z notranjim zgorevanjem v svoji modelni paleti obdržal dlje, kot je bilo načrtovano.

Velike evropske avtomobilske znamke, kot je Volkswagen, so ob napovedanih zaostrenih pravilih emisijskega standarda Euro 7 pričakovale, da bodo obstoječe majhne bencinske in dizelske kombilimuzine postale nerentabilne za prodajo, saj bi za kupce postale predrage. Po močnem lobiranju evropske avtomobilske industrije pa so se ministri EU-ja septembra 2023 dogovorili, da le omilijo pravila. To pomeni, da je mogoče majhne avtomobile z motorjem z notranjim zgorevanjem, kot je VW polo, še naprej izdelovati brez dodajanja dragih nadgradenj, da bi izpolnjevali strožja pravila Euro 7.

Volkswagen ID.2all smo v Avtomobilnosti spoznali v živo. Vabljeni k ogledu videoreportaže iz oddaje Avtomobilnost.