Kia niro je najboljši avto po izboru žensk. Foto: Kia
Kia niro je najboljši avto po izboru žensk. Foto: Kia

Članice žirije so v prvem krogu glasovanja med skupno 59 kandidati izbrale najboljše avtomobile v vsaki kategoriji. Zmagovalci so bili: kia niro (najboljši mestni avto), jeep avenger (najboljši družinski SUV), citroën C5 X (najboljši velik avto), nissan X-trail (najboljši velik SUV), audi RS 3 (najboljši visokozmogljivostni avto) in ford ranger (najboljši pick-up in 4x4).

V drugem krogu je žirija med zmagovalci kategorij izbrala še absolutnega zmagovalca, ki je osvojil prestižni naziv Svetovni avto leta 2023 po izboru žensk. To je postal kia niro.

Ženske želijo biti prepoznavne v avto svetu

Svetovni avto leta po izboru žensk je edini izbor, kjer žirijo sestavljajo izključno avtomobilske novinarke. Ustanovila ga je novozelandska avtomobilistična novinarka Sandy Myhre leta 2009. Trenutno je častna predsednica, Marta García pa izvršna predsednica.

Glasovalo je 63 avtomobilističnih novinark. Foto: WWCOTY
Glasovalo je 63 avtomobilističnih novinark. Foto: WWCOTY

Cilj nagrad je izbrati najboljše avtomobile leta. Merila za glasovanje temeljijo na istih načelih, ki vodijo vsakega voznika pri izbiri avtomobila. Zmagovalec ni 'ženski avto', ker tovrstna kategorija ne obstaja. Pri glasovanju se med drugim upoštevajo vidiki, kot so varnost, kakovost, cena, zasnova, enostavnost vožnje, koristi in okoljski odtis, so pojasnile organizatorke.

Poleg izbire najboljših avtomobilov leta pa je cilj organizacije tudi zagotoviti prepoznavnost žensk v avtomobilskem svetu in prispevati k temu, da se glas žensk sliši na vseh celinah, saj mobilnost za žensko pomeni dostop do številnih osebnih in poklicnih možnosti.