Kozina je že na začetku 20. stoletja začrtal jasno vizijo o napredku slovenskega čevljarstva. Že takrat je verjel, da lahko samo s povezovanjem čevljarskih mojstrov ter unikatnim znanjem in veščinami slovenske izdelke postavi na svetovni piedestal. Tovarna obutve je začela delovati leta 1906, v njej je združil posamezne čevljarje in uvedel moderne tehnologije.

Po nenadni smrti leta 1930 je njegovo podjetje Peter Kozina & Co. zamenjalo kar nekaj lastnikov, leta 1948 ga je država nacionalizirala. Nato je Peko med letoma 1948 in 1995 deloval kot družbeno podjetje za proizvodnjo obutve in njenih sestavnih delov. Zlato obdobje je doživel v sedemdesetih in osemdesetih letih, ko je proizvodnjo širil v druge kraje in uspešno prodajal na evropskem in ameriškem trgu. V njem so v najboljših letih izdelali in prodali toliko čevljev, da bi, če bi jih postavili drugega pred drugega, Tržič povezali z Moskvo.

Obutveni velikan je leta 2016 ugasnil, a je obe znamki, Peko in Peter Kozina, leta 2018 odkupila Alpina in ju ponovno postavila na trg.

Na dan, ko v Tržiču poteka Šuštarska nedelja, smo pobrskali tudi po arhivu TV Slovenija in našli prispevek iz leta 1964, ko je Peko vse bolj širil proizvodnjo.

Koliko parov čevljev so v Peku izdelali leta 1964?