Kar šest let je že od tega, ko sta bila New Wave Syria del Klubskega maratona. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Kar šest let je že od tega, ko sta bila New Wave Syria del Klubskega maratona. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Čao Portorož
Čao Portorož so bili udeleženci Klubskega maratona leta 2012. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj
Kleemar
Kleemar se je sočasno s Sphericube, leta 2004, uvrstil na Klubski maraton Radia Študent. Foto: MMC RTV SLO/Ana Šircelj

Tokrat se je večina, ki nekaj pomeni na domačem alternativnem prizorišču, zbrala v počastitev 15. obletnice obstoja Klubskega maratona - platforme za obstoj in napredek klubske scene, kar organizira Radio Študent. Koncertni "maraton" je oživel Metelkovo na podoben način kot februarja festival MENT, le da je bila tokrat priložnost za igranje ponujena izključno domačim izvajalcem.

Kar bi bila po navadi le še ena petkova noč na Metelkovi, se je na račun izvajalcev, kot so Kleemar, Spock Studios, New Wave Syria, DJ D-EZ, Deca Debilane, Amper-o-mat, Čao Portorož, Timo Chinala, Christian Kroupa, ŠKM banda, Coma Stero, Moveknowledgement (tokrat DJ set), The Lift, Walter Flego, Sist En 343, Karmakoma, Poll-A-Rock, Daba Za Džaba! (DJ set), Tavžentroža, Hexenbrutal, Nikki Louder, Kraški solisti, Martin Ukmar - Marko Karlovčec, DJ Link, R36, KaktusKatus, Skeletonium in Stenjacha, spremenilo v svojevrstno praznovanje.

MMC se je dogajanju pridružil ob elektronskem ambientu, ki ga je v Galo Halo pripeljal Kleemar. Zbrano občinstvo je popeljal po melodičnih kompozicijah, kjer je ritmične matrice dopolnjeval z občasnimi vokalnimi vložki. Dobra ura Kleemarjevega elektronskega izleta je bil hkrati prerez njegovega dozdajšnjega dela kot tudi dobra napoved za nadaljevanje večera v Gali Hali, kjer je osrednja vloga pripadla New Wave Syrii.

A še preden je dvojec stopil za svoji mizi, je Klub Gromka dihal z instrumentalnimi eskapizmi. Prekmurske barve so branili ŠKM Banda. Oboroženi z zadnjim albumom Panontikon, ki je oktobra dopolnil leto dni starosti, so peljali ljubljansko občinstvo po prekmurskih ravnicah s svojimi dinamičnimi preskoki, mirnimi prehodi in ekspresivnim 'noisom'. A v organski obliki, ki jo lahko ustvarijo samo z igranjem v živo.

Od instrumentala do elektronike
Psihadelijo so s skladbami z albumov 1000 mest in Transgalaktika gradili Coma Stereo. Eksperimentalni meditativni trenutki, ki se križajo s 'space' rockom. Mariborčani brez težav držijo stik z vodilnimi predstavniki eksperimentalne glasbe zunaj naših meja, a vseeno se na malih odrih, kot je Klub Gromka, pokaže njihova veličina.

In medtem ko je v Klubu Gromka grmela instrumentalna moč, so Čao Portorož nedaleč stran v CH0 ustvarili pravo koncertno vzdušje. V ospredju so bile skladbe z zadnjega istoimenskega albuma Ću, Chien, Ljubavna, Evroazija ...

V nov dan pa sta nasproti CH0 zbrane popeljala Urša Golob Pezdirc in Rok Pezdirc. Tokrat sta svoje elektronsko potovanje z vokalnimi popestritvami (sicer malce manj suvereno kot na Flowu poleti, a z veliko bolj zvestim občinstvom) začela z delom iz albuma Hello, Yes - Random Logic, klub pa do zadnjega kotička napolnila s kombinacijo skladb Not Impressed, XO, Shut My Eyes in za sam konec malce prearanžirano Beat Me Up.

Noč, v kateri je lahko našel vsak nekaj za svoj okus, je znova potrdila pomembnost podpiranja ustvarjalne sile domačih izvajalcev, predvsem pa ustvarjanja prostora za predstavljanje v živo. Tako lahko samo sklenemo z besedami: Klubski maraton, na nadaljnjih 15 let!

Nekaj utrinkov dogajanja smo zbrali v spodnji galeriji in videokolažu.