New York Foto: EPA
New York Foto: EPA
Koncertni maraton Global Citizen

Koncertne poslastice, ki jih v živo prenašajo tudi prek spleta, je del globalne pobude Global Citizen, s katero pozivajo k ukrepanju proti podnebnim spremembam, za enakost pri dostopnosti do cepiv in proti revščini. "Na šestih celinah bodo glasbeniki skupaj z državljani od vlad, velikih korporacij in vplivnih filantropov zahtevali, naj se združijo v boju za planet in proti revščini," so v izjavi za javnost pred glasbenim maratonom zapisali v organizaciji Global Citizen.

Mednarodnim institucijam, vladam in organizacijam so predstavili tudi svoje konkretne zahteve oz. predloge: vlade naj s skupnimi močmi posadijo milijardo dreves, najrevnejšim državam dostavijo milijardo odmerkov cepiv in donirajo hrano za 41 milijonov ljudi, ki so na robu preživetja.

New York. Foto: Reuters
New York. Foto: Reuters

Gre za enega največjih dobrodelnih dogodkov v zgodovini, vstopnice pa so si obiskovalci lahko zagotovili brezplačno, če so si na svoje mobilne telefone naložili aplikacijo Global Citizen in pobudo delili na družbenih omrežjih. Kjer je bilo prosilcev za vstopnice preveč, so jih dobitnike določili z žrebom.

24-urni glasbeni maraton se je začel nastopom Eltona Johna v Parizu, skoraj ob vznožju Eifflovega stolpa. Dogodek sta v Parizu povezovala nekdanja mis sveta in igralka Priyanka Chopra ter francoski televizijski voditelj Denis Brogniart, občinstvo pa je najbolj bučno pozdravilo aktualne evrovizijske zmagovalce, Maneskin. V Parizu so se na odru med drugim zvrstili še Ed Sheeran, DJ Azaar, The Black Eyed Peas, Doja Cat, iz Seula pa so se s posnetim nastopom oglasili še člani južnokorejske zasedbe BTS. Zbrane je ob nekdanji manekenki Nataliji Vodjanovi, ki je tudi Unicefova ambasadorka dobre volje nagovorila tudi pariška županja Anne Hidalgo.

Ta je brez dvoma doživela lepši sprejem kot njen newyorški kolega Bill de Blasio – tega so namreč na newyorškem koncertu glasno izžvižgali. Sicer pa se je tudi v Central Parku večtisočglava množica zabavala ob nastopih prepoznavnih imen glasbene industrije – od Cyndi Lauper in Jennifer Lopez do Lizzo, Billie Eilish, Camile Cabello, Shawna Mendesa in zasedbe Coldplay, ki so skupaj z BTS (na daljavo) predstavili dolgo pričakovan skupni singel My Universe. Na oder sta ob bučnem aplavzu zbrane nagovorila tudi britanski princ Harry in njegova žena Meghan, ki se je te dni v velikem jabolku mudita na svoji prvi samostojni dobrodelni turneji.

New York. Foto: Reuters
New York. Foto: Reuters

Med posameznimi nastopi tako v Parizu kot v New Yorku so se vrstila sporočila različnih vlad, mednarodnih organizacij in posameznikov, ki so napovedovali donacije. Ameriška vlada se je med drugim zavezala, da bo za boj proti ekstremni lakoti, nasilju nad ženskami in za potrebe dobrodelnih organizacij, ki se borijo z uničujočimi gospodarskimi posledicami pandemije, namenila skoraj 300 milijonov dolarjev. V Parizu se je oglasil francoski predsednik Emmanuel Macron in napovedal, da bo Francija podvojila število odmerkov za cepljenje proti covidu-19, ki jih je do zdaj nameravala poslati državam v razvoju, in sicer na 120 milijonov, piše BBC.

Koncertni maraton so med drugim podprli tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji. "Trenutno se soočamo z dvema vrstama pandemije: ena za tiste, ki imajo, in druga pri tistih, ki nimajo. In te gromozanske neenakosti ne smemo jemati za samoumevno," je ob tem po poročanju Reutersa opozoril prvi mož WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Donacije so obljubile tudi nekatere svetovne korporacije, npr. Verizon, Cisco in Lego, navaja BBC.