Paul McCartney je skupaj z Johnom Lennonom sestavljal najuspešnejšo glasbenoavtorsko navezo 20. stoletja. Foto: EPA
Paul McCartney je skupaj z Johnom Lennonom sestavljal najuspešnejšo glasbenoavtorsko navezo 20. stoletja. Foto: EPA
Njegova velika ljubezen je bila prva žena Linda Eastman, ki ji je dal na Škotskem leta 2002 postaviti bronast kip. Foto: EPA
McCartneyjevega zakona s Heather Mills baje njegovi otroci niso odobravali, pa tudi britanski tabloidi mu niso bili naklonjeni. Foto: EPA

Rodil se je 18. junija 1942 v Liverpoolu, kjer je v začetku 60. let sodeloval pri nastanku zasedbe The Beatles, ki je po vsem svetu zaslovela v postavi, ki so jo poleg McCarnteyja sestavljali John Lennon, George Harrison in Ringo Starr.

Po razpadu Beatlov je zgradil uspešno solokariero, skupaj s prvo ženo Lindo Eastman je ustanovil priljubljeno zasedbo Wings.

V Guinnessovo knjigo rekordov je Paul McCartney vpisan kot najuspešnejši skladatelj in glasbenik vseh časov, saj ima v svoji karieri 60 zlatih plošč in je prodal več kot 100 milijonov albumov in 100 milijonov singlov. Pesem Yesterday, ki sta jo z Lennonom napisala za album Beatlov Help! (1965), je priredilo več kot 2.200 izvajalcev, kar je prav tako rekord.

Poleg v popglasbi je McCartney dejaven tudi na področju filmske, klasične in elektronske glasbe, je pa tudi velik človekoljub, zagovornik pravic živali, vegetarijanskega sloga življenja, dejaven je v boju proti revščini ... Poleg glasbe se je posvečal slikanju, režiral je film Give My Regards To Broad Street in se zavzemal za mir med Palestinci in Izraelci.

Paul je tudi zelo bogat - njegovo podjetje MPL Communicatoins ima poleg njegovih v lasti avtorske pravice za več kot 25.000 pesmi, med drugim nekatere iz kataloga Buddyja Hollyja in več izjemno uspešnih muzikalov. McCartney je eden najbogatejših Britancev, njegovo premoženje so leta 2010 ocenili na 475 milijonov funtov. A premožni glasbenik vztraja, da ne bo nikoli pozabil svojih korenin. "Globoko v sebi sem še vedno fant iz Liverpoola," zatrjuje.

Poročen je bil trikrat in ima pet otrok, med njimi je širši javnosti najbolj prepoznavna Stella McCartney, uspešna modna oblikovalka. Njena mati in Paulova prva žena Linda Eastman je bila fotografinja, ki je v šestdesetih v objektiv lovila uspešne glasbenike, med katerimi so bili tudi Beatli. Po njeni fotografski poti gre njuna najstarejša hči Mary.

Skupaj sta zakonca McCartney ustanovila zasedbo Wings, bila sta dejavna podpornika organizacije za pravice živali PETA in promotorja vegetarijanskega načina prehranjevanja. Linda je leta 1998 umrla za rakom na dojkah.

Leta 2002 se je Paul poročil s Heather Mills, nekdanjo manekenko in aktivistko proti pehotnim minam, s katero ima hčer Beatrice Milly (rojena leta 2003). Leta 2006 je njun zakon razpadel, uradno sta se ločila leta 2008. Razhodu je sledilo javno pranje umazanega perila, v katerem so dejavno sodelovali britanski tabloidi.

Od lanskega oktobra je McCartney, ki ga je leta 1997 kraljica Elizabeta II. za njegove glasbene zasluge povzdignila v viteza britanskega kraljestva (od tu naziv sir pred imenom), poročen z Nancy Shevell, ki naj bi k skupnemu premoženju para doprinesla 150 milijonov funtov.

Glasbenik, ki bo naslednji mesec nastopil na koncertu ob odprtju olimpijskih iger v Londonu, ne kaže znakov, da se namerava upokojiti. "Zakaj bi se upokojil, če pa resnično uživam v tem," je povedal za britansko glasbeno revijo Mojo. "Ljudje mi pravijo: 'Tako trdo delate.' Jaz pa pravim: 'Ne delamo trdo, igramo glasbo'," dodaja McCartney. Njegov zadnji album Kisses on the Bottom je izšel februarja, sedaj pa ravno končuje svetovno turnejo.