Snoop Dogg in Wiz Khalifa. Foto: Reuters
Snoop Dogg in Wiz Khalifa. Foto: Reuters

Hiphop je letos dopolnil 50 let, v znak praznovanja že celo leto v Združenih državah Amerike pripravljajo različne dogodke in koncerte. Dogajanje je vrhunec doseglo kar v zibelki tega žanra, kjer so abrahama praznovali z velikanskim koncertom, v okviru katerega je oder zavzel bogat nabor hiphop zvezdnikov in zvezdnic. Moči na Yankee Stadiumu so združili tako pionirji kot tudi tisti, ki so s ponosom prevzeli nošenje raperske bakle.

Nas in Lauryn Hill. Foto: Reuters
Nas in Lauryn Hill. Foto: Reuters

Več kot 30 nastopajočih, ki so uspešno prikazali kulturno, regionalno, spolno in generacijsko raznolikost žanra, je z osemurno "rojstnodnevno zabavo" pred 50.000-glavo množico praznovalo zgodovinski in svetovni vpliv hiphopa na popkulturo. Obletnici so se tako poklonili tudi Nas, ki je na oder povabil tudi 68-letnega začetnika hiphopa DJ Koola Herca, Trina, Lil Wayne, Wu-Tang Clan, Ice Cube, Lil Kim, Fat Joe, Ashanti in Lauryn Hill, poroča Billboard.

Snoopu Doggu se je pod žarometi pridružil tudi Wiz Khalifa, ki je izvedel pesem See You Again, med katero so se na večjem zaslonu prikazale fotografije "padlih vojakov", kot so Notorious B.I.G., Tupac, DMX, Nipsey Hussle, Nate Dogg, Takeoff, Pop Smoke in XXXTentacion. Glasbeni maraton je zaključil nastop Run-D.M.C.

Štirje elementi hiphopa: didžejstvo, rapanje, breakdancing in ustvarjanje grafitov

Za hiphop se je vse začelo v newyorškem Bronxu, kjer je 11. avgusta leta 1973 mladenka Cindy Campbell priredila zabavo ob začetku novega šolskega leta, da pa bi prihranila denar, je svojega 18-letnega brata Cliva prosila, naj bo didžej. Zdaj znan kot funk in soul DJ Kool Herc, ki je v svoje nastope vključil tudi raperje in plesalce, poznane kot break-boys in break-girls, je takrat skupaj zmiksal dve kopiji iste pesmi s tehniko vrtiljaka (merry-go-round), kjer en prehaja s pesmi na pesem, obenem pa ponavlja tolkala vsake pesmi, da ritem ostaja živ.

Štirje temelji hiphopa, ki je bil nekako kulturni odgovor na skupnost, ki je bila institucionalno zapuščena, so sicer didžejstvo, rapanje, breakdancing in ustvarjanje grafitov. Že od nekdaj je eksperimentiranje zaščitni znak hiphopa – katerega predhodniki so džez, bluz, funk – čez leta so izvajalci obenem ostajali zvesti tradiciji in tej dodajali nove, inovativne zvoke, nastalo je tudi več podžanrov.

Lil Wayne. Foto: Reuters
Lil Wayne. Foto: Reuters

Leta 1984 je ena izmed prvih ženskih MC-jev (tisti, ki prek glasbene podlage rimajo, da pridobijo širše občinstvo) postala tudi 14-letna Roxanne Shante iz Queensa. Ta je bila tudi del enega izmed prvih dobro znanih primerov, da so raperji pesmi uporabljali, da so se norčevali drug iz drugega, se zmerjali in kritizirali – bitka se je imenovala The Roxanne Wars, poroča AP.

Hip naj bi pomenil inteligenco, hop pa gibanje

Hiphop je predvsem zagotovil glas temnopolti in latinski skupnosti, govoril je tudi o revščini in kriminalu v soseskah, postal je pomemben del predvsem ameriške kulture, njegov vpliv pa se je razširil tudi po svetu. Nekateri pravijo, da je izraz leta 1979 prišel iz prvih nekaj besed pesmi Rapper's Delight skupine The Sugarhill Gang, drugi trdijo, da gre za skovanko inteligentno gibanje – hip naj bi pomenil inteligenco, hop pa gibanje, poroča Mirror.

Imena, kot so Salt 'n' Pepa, Dr Dre, Public Enemy, Notorious B.I.G., Tupac, Queen Latifah, Missy Elliot, Eminem in Run-DMC so pomembno vplivali na raperje, kot so Kendrick Lamar, Nicki Minaj, Drake in Megan Thee Stallion. Glede na podatke pretočne platforme Spotify sta hiphop in rap stalno med tremi najbolj poslušanimi žanri, zadnja tri leta pa sta poskrbela skoraj za polovico 50 najbolj poslušanih izvajalcev ali izvajalk, poroča BBC.