Izbor za pesem Evrovizije naj bi bila navdih za začetek festivala v Sanremu. Foto: EPA
Izbor za pesem Evrovizije naj bi bila navdih za začetek festivala v Sanremu. Foto: EPA
Paolo Bonolis
Je milijon evrov za voditelja preveč? Foto: EPA
Roberto Benigni
Oskarjevec Roberto Benigniv med uvodnim govorom. Foto: EPA

Organizatorji vsako leto zapravijo več denarja za voditelje, kot pa da bi pripeljali kakovostne tekstopisce in izvajalce skladb. Tako so glavne zvezde tisti, ki povezujejo program.

Milijon evrov za pet večerov
Letos se še ni polegel prah ko se je izvedelo, da so voditelju Paolu Bonolisu ponudili kar milijon evrov za vodenje prireditve. Sicer so organizatorji dejali, da ni ta vsota nič nenavadnega, da so podobne količine denarja prejemali tudi prejšnji voditelji in da ne razumejo, zakaj se ljudje tako zgražajo nad to vsoto, medtem ko ogromne vsote pri nogometu niso tako sporne, ampak nekaj povsem običajnega.

Še vedno se organizatorji ne morejo pritoževati nad gledanostjo festivala in denarjem, ki ga dobijo od oglaševalcev. Ti plačajo ogromno, da je njihov oglas predvajan med reklamami finalnega večera, toda vedno manj je zanimanja za glasbo. Pritožujejo se lastniki glasbenih založb, saj se plošče z glasbo iz festivala ne prodajajo več tako dobro kot nekoč. "Festival je tradicija, in medtem ko lahko pripomore k začetnemu vzponu novih umetnikov, pa ne more biti zagotovilo, da bo se bo zmagovalna pesem prijela tudi pri gledalcih," je dejal Paolo Bonolis.

Letos tudi Katy Perry na italijanskem odru
Nekateri menijo, da so zlata leta že minila, saj so časi, ko sta prav s pomočjo tega festivala zaslovela Eros Ramazzotti in Zucchero, že mimo. Nekoč so sanremske zmagovalne popevke znali prepevati skoraj vsi Italijani, danes pa morajo ljudje temeljito pomisliti, če se želijo spominiti zmagovalcev zadnjih treh let. Festival v Sanremu tudi letos ne bo minil brez znanih gostov. Nastopili bodo priznani italijanski pevci, na festivalu ne bo manjkal niti igralec Roberto Benigni, organizatorji pa so letos povabili tudi Katy Perry in Annie Lennox.