Zmagovalka večera Melodij morja in sonca - Alya. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmagovalka večera Melodij morja in sonca - Alya. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
false
Končni vrstni red. Foto: TV SLO
Avditorij Portorož je bil tudi letos razprodan in poln obiskovalcev iz celotne Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lorella Flego in Mario Galunič
Voditeljsko vlogo sta tudi letos prevzela Lorella Flego in Mario Galunič. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Med sodelujočimi avtorji oz. nastopajočimi je bilo sedem povabljenih in sedem izbranih, in sicer Alya, Bomb Shell, Best Company & Bobby Rosso, Francesco Squarcia & Miriam Monica, Dare Kaurič, Polona Furlan, Majda Arh, Nuška Drašček, Steffy in Gregor Ravnik, Anja Hrastovšek, Kalamari, Petra Polak, Orter ter Manca Špik in Kvatropirci.

Zmagovalna skladba je prejela največ točk v seštevku točk telefonskega glasovanja, glasovanja občinstva v Amfiteatru, glasovanja izbranih radijskih postaj (Radio Slovenija, Radio Koper, Radio Celje, Radio Murki val in Radio Sora) in glasovanja strokovne žirije - vsak je prispeval četrtino končnega seštevka.

Največ strokovnih nagrad za Zaprta v grad
Strokovno žirijo so sestavljali: Darja Švajger, Zvone Petek, Dajana Makovec, Alesh Maatko in Lean Klemenc, podelili pa so pet strokovnih nagrad:

Za najboljšo izvedbo: Klemen Orter za skladbo Zaprta v grad
Za najboljšo glasbo: Klemen Orter za skladbo Zaprta v grad
Za najboljši aranžma: Samo Jezovšek za priredbo pesmi Zaprta v grad v izvedbi Orterja
Za najboljše besedilo: Polona Furlan za skladbo Voda
Za najobetavnejšega izvajalca ali avtorja (nagrada Danila Kocjančiča): Klemen Orter
s skladbo Zaprta v grad

V skupni razvrstitvi za veliko nagrado so Nuški Drašček, Manci Špik in Kvartopircem sledili Steffy in Gregor Ravnik, Bomb Shell, Orter, Polona Furlan, Anja Hrastovšek, Majda Arh, Dare Kaurič, Petra Polak, Francesco Squarcia & Miriam Monica in Kalamari.

Poklonili so se velikemu besedilopiscu
Letošnji spremljevalni program je bil posvečen nedavno umrlemu Dušanu Velkaverhu, legendarnemu besedilopiscu, ki je pomembno zaznamoval zlato dobo slovenskega glasbenega ustvarjanja, s svojimi zimzelenimi besedili pesmi pa pustil trajno sled v slovenski popevki.

Na prvih Melodijah morja in sonca je prejel nagrado za najboljše besedilo Morske deklice, ki so jo izvajali Pepel in kri leta 1978. Podpisal se je pod več kot 600 uspešnic, lanski zmagovalec festivala pa je na odru Avditorija zapel eno izmed najbolj zimzelenih - Dan neskončnih sanj.

Za njim je na oder v sklopu spremljevalnega programa stopila domačinka, Anika Horvat, ki je zapela skladbo Mlade oči, nato pa z besedami, da je tista mladost, ki prihaja iz srca, največja, napovedala Tonjo Senčar s skladbo Ti si rekla sonce. Dušanu Velkaverhu so se poklonili tudi Andraž Hribar, Lea Sirk in Slavko Ivančič.

Za sproščeno in zabavno vzdušje 36. festivala MMS sta tudi letos poskrbela znana televizijska voditelja in stara znanca festivala, Lorella Flego in Mario Galunič. Ta je sicer prepričan, da bo med 14 novimi skladbami "vsak našel kakšno, ki mu bo pri srcu, vsaj za eno poletje". Flegova pa je ob tem dodala: "Letos pričakujem veliko lepe glasbe, nekaj smeha, kanček improvizacije in ogromno profesionalnosti, tako kot je v slogu tega festivala." Galunič je še namignil, da se jima bo na odru pridružil še nekdo: "Morda naj povem, da bo to ženska, Primorka, ki nama bo malo mešala štrene."

Glasbene utrinke letošnjega festivala lahko še enkrat poslušate spodaj.

Alya – Srce za srce (Ti)


Bomb Shell – Narobe svet

Best Company & Bobby Rosso – Portorož, poleti dušo meni daš

Francesco Squarcia & Miriam Monica – P'n'P (Portorose e Pirano)

Dare Kaurič – Na ta lep in sončen dan …

Polona Furlan – Voda

Majda Arh – On je odšel …

Nuška Drašček – Rada bi

Steffy in Gregor Ravnik – Glasba

Anja Hrastovšek – Želja

Kalamari – Lepo je

Petra Polak – Brez dotika

Orter – Zaprta v grad

Manca Špik in Kvatropirci – Pesem

Zmagovalna skladba Melodij morja in sonca
Zmagovalna skladba Melodij morja in sonca