Foto: EPA
Foto: EPA

79-letni Waters je pred tremi tedni namreč med nastopom nosil črn plašč s trakom, ki je nekatere spomnil na eno najbolj temačnih obdobij človeške zgodovine. Glasbenik je večkrat pojasnil, da je bila njegova oprava odraz nasprotovanja fašizmu, nepravičnosti in fanatičnosti. Kritikom očita dvoličnost in politično motiviranost.

Američanom je trn v peti

Waters je večkrat "razjezil" ameriško oblast, ne nazadnje je lani nastopil kot glavni govorec na protestu za opustitev pregona žvižgača Juliana Assangea, prav tako v svojih nastopih kot tudi v zasebnem življenju odkrito podpira Palestince v izraelsko-palestinskem sporu.

Med drugim je Waters večkrat tudi kritiziral ameriško zunanjo politiko, o tem je govoril tudi na seji Varnostnega sveta združenih narodov.

Berlinska policija je potrdila, da Watersa preiskujejo zaradi suma hujskaštva, med kritiki pa je zadnje dni med najglasnejšimi Deborah Lipstadt, ki je med drugim posebna odposlanka za nadzor in preprečevanje antisemitizma. Watersu očita "ogabno izkrivljanje holokavsta." Očitkom posebne odposlanke se je pridružilo tudi ameriško zunanje ministrstvo.

Konkretnega primera antisemitizma niso podali

Zalomilo se je pri novinarskih vprašanjih, s katerimi je bila zahtevana konkretizacija obtožb. Zunanje ministrstvo namreč ni hotelo odgovoriti na vprašanje, ali so si koncert ogledali, niti ni podalo konkretnega primera antisemitizma na Watersovem koncertu.

Maja sta na berlinskem koncertu namreč Waters in basist njegove spremljevalne skupine poustvarila scene iz filma The Wall, posnetega po istoimenskem albumu zasedbe Pink Floyd, ki je v resnici jasna kritika fašizma in totalitarnih sistemov. Pevec je po koncertu povedal, da ga s fašističnim demagogom primerjajo vse od leta 1979, ko je plošča izšla.