Ameriške glasbene nagrade podeljujejo od leta 1973. Foto: AP
Ameriške glasbene nagrade podeljujejo od leta 1973. Foto: AP

Swiftova je to nagrado prejela že šestič, same podelitve nagrad pa se ni udeležila, temveč se je oboževalcem oglasila v videoposnetku, v katerem se jim je zahvalila za vso podporo pri albumu Folklore, ki ga je ustvarila med prvim valom epidemije covida-19.

Med drugimi večjimi dobitniki nagrad sta bila Justin Bieber in The Weeknd, ki sta domov odnesla vsak tri nagrade. Bieber je prejel nagrado za najljubšega pop-/rockovskega glasbenika, pa še dve nagradi za sodelovanje s pevcema countryja Dan + Shay pri skladbi 10,000 Hours. The Weeknd je domov odnesel nagrado za najboljšega soul-/R & B-glasbenika ter za album After Hours in pesem Heartless.

The Weeknd je oboževalce presenetil s precej nenavadno opravo. Foto: AP
The Weeknd je oboževalce presenetil s precej nenavadno opravo. Foto: AP

The Weeknd, letos je prejel največ nominacij za nagrade, je oboževalce presenetil, ker je nagrado sprejel s popolnoma povitim obrazom, vendar se sklepa, da je šlo za umetniško odločitev v duhu naslovnice zadnjega albuma.

Navzoči tudi oboževalci

Na podelitvi nagrad so za oboževalce kljub spremenjenim razmeram pripravili kar nekaj glasbenih nastopov – nekateri so potekali v živo, spet drugi so bili posneti vnaprej, v živo pa si jih je lahko ogledalo nekaj gledalcev, ki pa so morali skrbno upoštevati vse ukrepe.

"Bilo je dolgo leto, in zdaj, ko se 2020 počasi končuje, je čas, da se spomnimo, da smo vsi del ene države. Naše rane se morajo zaceliti," je ob odprtju dejala gostiteljica večera Taraji P. Henson.

V občinstvu je bilo tudi nekaj oboževalcev, ki pa so morali spoštovati stroge ukrepe. Foto: AP
V občinstvu je bilo tudi nekaj oboževalcev, ki pa so morali spoštovati stroge ukrepe. Foto: AP

Na letošnji podelitvi nagrad so se poklonili vedno večji priljubljenosti latinoglasbe – med drugim so omogočili več tekmovalnih kategorij, nastopila pa sta Maluma in Jennifer Lopez. Nagrado za najboljšo latinoglasbenico je prejela Becky G, nagrado pa je posvetila vsem migrantskim delavcem.

Podelitev sklenili BTS

K-popzasedba BTS je prejela dve nagradi, in sicer za najboljšo pop-/rockovsko skupino in za najljubše izvajalce družbenih omrežij. Hkrati so dobili čast, da so iz Južne Koreje sklenili podelitev nagrad, in sicer s pesmima Dynamite in Life Goes On.

Ameriške glasbene nagrade, ene od štirih velikih v svetu glasbe (poleg grammyjev, MTV-jevih in Billboardovih nagrad), podeljujejo od leta 1973, nastale pa so, ko se je televizijski mreži ABC iztekla pogodba za predvajanje podelitve grammyjev. Do leta 2005 so nominirance in zmagovalce izbirali predstavniki glasbene industrije, po letu 2006 pa je odločitev o zmagovalcu v posamezni kategoriji popolnoma prepuščena ljudskemu (spletnemu) glasovanju.