Že zasedba skupine New Young Pony Club s tremi dekleti, predvsem pa s pevko in z avtorico večine besedil, svetovljansko Tahito (druga z leve), deluje izzivalno in čutno, je o NYPC zapisal MMC-jev glasbeni recenzent Miroslav Akrapović. Foto: Kino Šiška
Že zasedba skupine New Young Pony Club s tremi dekleti, predvsem pa s pevko in z avtorico večine besedil, svetovljansko Tahito (druga z leve), deluje izzivalno in čutno, je o NYPC zapisal MMC-jev glasbeni recenzent Miroslav Akrapović. Foto: Kino Šiška

Lepo se je srečevati z oboževalci, moram priznati. Razen, če so malce čudaški.

Težko si je predstavljati, da bo letos izšel še kakšen boljši popalbum.

Revija NME ob izidu plošče The Optimist
New Young Pony Club
New Young Pony Club priznavajo, da nanje vplivajo številni ustvarjalci, a nočejo, da bi zveneli preveč podobno kateri koli drugi skupini. Foto: Kino Šiška

Nihče od nas ni velik nogometni navdušenec, zato nas, prosim, ne izžvigajte, če vas premagamo!

"Vedno je vznemirljivo nastopati na novih krajih, saj nikoli ne veš, kakšen bo odziv," so v pogovoru za MMC povedali vroči New Young Pony Club, ki v četrtek prvič prihajajo v Ljubljano.

New Young Pony Club (NYPC) so londonski kvartet, ki črpa iz dediščine postpunka in novega vala, pri čemer se ne sramuje popetike in plesnih ritmov. Sami pravijo, da so "plesno glasbo združili s popom in dobili nekaj, na kar si lahko požvižgavaš in na kar lahko tudi plešeš". Kmalu po ustanovitvi skupine pred petimi leti jih je glasbeni tisk razglasil za prvake gibanja ‘nu rave’ oz ‘discopunka’.

Njihov prvenec Fantastic Playroom, ki je izšel leta 2007 za avstralsko založbo Modular, jim je – med drugim – prinesel nominacijo za prestižno nagrado mercury. Novi album The Optimist, ki je izšel pred kratkim, so producirali, financirali in izdali sami. V skladbah, kot so 'Chaos', 'We Want To' in 'Lost A Girl', zvenijo samozavestno in prepričljivo, predvsem pa ne dajejo nikakršnega vtisa, da gre za muho enodnevnico.

Vroča britanska new wave-plesno-elektronska-poprock senzacija New Young Pony Club v četrtek, 24. junija, prihaja v Katedralo ljubljanskega Kina Šiška. Ne zamudite!

MMC se je pred koncertom ene najbolj iskanih zasedb ta hip pogovarjal z edinim moškim članom skupine, Andyjem Spenceom, ki je skupino ustanovil skupaj s pevko Tahito Bulmer.


Razčistimo kar na začetku. Kaj menite o oznaki "nu rave", ki so vam jo podelili mediji (skupaj z zasedbami, kot so Klaxons, CSS, The Sunshine Underground ...)? Najbrž je to vprašanje že nadležno, pa vendar: kako bi sami opisali svoj glasbeni slog? Kakšna glasba vas navdihuje?
Najraje imamo oznako "alt pop", če že moramo odgovoriti na to. Navdihuje nas najrazličnejša glasba, najbolj pa se osredotočamo na obdobje, ki sta ga zaznamovala postpunk in new wave.

Kaj pa poslušate te dni? Imate kakšen vroč namig za slovenske glasbene navdušence?
T33th so odlična nova zasedba, ki vas bo gotovo navdušila, krasni so tudi My Tiger My Timing, ki dobivajo vse več pozornosti.

Vaš prvenec Fantastic Playroom so kritiki odlično sprejeli, nominiran je bilo celo za prestižno nagrado mercury. Je to kaj otežilo postopek nastajanja naslednje plošče The Optimist? Slišali smo že za "prekletstvo drugega albuma" ...
Ha! Morda pa res. Vsekakor smo zaradi tega težili k "nečemu več", saj si vedno želiš, da bi bil tvoj drugi album boljši od prvega.

Vaš drugi album je izšel pri vaši lastni založbi Numbers. Je bil zato proces nastajanja plošče kaj drugačen?
Vse skupaj je bilo veliko lažje, saj smo lahko počeli, kar koli smo želeli. Naša edina omejitev je bilo stanje na bančnem računu!

Ste bili zadnje čase na kakšnem resnično dobrem koncertu?
Niti ne. Šel sem si pogledat The Drums, pa so bili tako nadležni, da smo šli sredi koncerta kar ven.

To bo vaš prvi koncert v Sloveniji. Ste bolj sproščeni, ko nastopate na znanih krajih, ali raje odkrivate "vibracije" na novih prizoriščih?
Vedno je vznemirljivo nastopati na novih krajih, saj nikoli ne veš, kakšen bo odziv.

Je težko premakniti in v gibanje spraviti "kul občinstvo" - zdi se, da je prav "skulirana" mladina v večini na vaših koncertih?
Hm, mislim, da nas je nekoč res spremljalo to "kul" občinstvo, ampak oni so zdaj odkrili že koga ali kaj novega, sem prepričan. Nam pa so ostali krasni oboževalci, ki vedno sodelujejo.

Kaj je najboljša stvar na turnejah? Koncerti sami, srečanja z oboževalci ali odziv oboževalcev? Pa tudi "grupiji" in brezplačen alkohol?
Vse našteto. Čeprav je Tahita trenutno edina, ki se predaja užitkom z "grupiji". Lepo se je srečevati z oboževalci, moram priznati. Razen, če so malce čudaški.

Se spominajte kakšnega vašega koncerta, ki je bil popolna polomija?
Zelo zgodaj, na začetku kariere, smo imeli v Londonu koncert, na katerega ni prišel nihče, razen nekaj predstavnikov založb, ki pa - seveda - niso niti ploskali, zato je bilo vse skupaj precej bedno.

Tahito mediji označujejo kot "modno ikono", celotna vizualna podoba skupine pa naj bi bila "sveža". Kakšne so vaše oblačilne skrivnosti?
Glede na to, da nisem najbolj modno ozaveščeni član skupine, ne morem prav dobro odgovarjati na to vprašanje, a vem, da ima Ty (Tahita, op. a.) veliko oblek, ki jih oblikuje sama. Kupuje pa tudi veliko "vintage" kosov.

Živite v Londonu, kjer so možnosti zabave in nočnih izhodov tako rekoč neomejene. Kaj pa je za vas dobra zabava?
Pravzaprav se najraje zabavam z dobrimi prijatelji. Ravnokar se odpravljam v gozd blizu Londona, kjer tabori skupina prijateljev. Nekaj drugačnega od običajnega pohajkovanja po klubih, ki sem se ga že malce naveličal.

Imate kaj "zvezdniških" prijateljev? Se tudi do vas obnašajo kot do zvezdnikov? Spite v najboljših hotelih, pijete najdražji šampanjec, jeste v najdražjih restavracijah? (Ko smo že pri hrani, namignemo, da je v bližini Kina Šiška, kjer bodo nastopili, znana okrepčevalnica, kjer strežejo (tudi vegetarijanski - Tahita je namreč glasna borka za pravice živali) kebab, če jim je taka hrana morda všeč.)
Uf, niti ne. Držimo se zunaj kroga zvezdnikov, čeprav se Lou rada pohvali s slavnimi ljudmi, ki jih pozna, Sarah pa je nekajkrat nastopala s Coldplayi. Menda je Chris (Martin, pevec Coldplayev, op. a.) zelo prijazen!

Redko se do nas obnašajo kot do zvezdnikov, a ko se, je vedno lepo. Radi imamo dobro hrano, in če nas peljejo v "nobel" restavracijo, smo zadovoljni in srečni poniji. Kebab se sliši super. Ty in Sarah bosta navdušeni!

Trenutno vsi po vsem svetu ves čas govorijo o nogometu. Ste, glede na to, da ste iz Anglije, nogometni navdušenci?
Ah, seveda je tako, če je pa svetovno prvenstvo. Kot vem, igramo proti vam večer pred koncertom? Nihče od nas ni velik nogometni navdušenec, zato nas, prosim, ne izžvigajte, če vas premagamo!

Alenka Klun
alenka.klun@rtvslo.si

Lepo se je srečevati z oboževalci, moram priznati. Razen, če so malce čudaški.

Težko si je predstavljati, da bo letos izšel še kakšen boljši popalbum.

Revija NME ob izidu plošče The Optimist

Nihče od nas ni velik nogometni navdušenec, zato nas, prosim, ne izžvigajte, če vas premagamo!