Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriška zvezdnica Beyonce je pred dobrim mesecem dni z dvema koncertoma v švedski prestolnici udarno začela svetovno turnejo Renaissance. Prva nastopa v Stockholmu sta požela tako zanimanje domače in tuje javnosti, da so ponudniki nastanitvenih in gostinskih storitev komaj zadovoljili povečano povpraševanje.

V švedskem glavnem mestu je bila v dneh okrog koncerta kupna moč tako povišana, da se je to tudi statistično poznalo celo na ravni države. Inflacija na Švedskem je namreč bila višja od pričakovane (9,7-odstotna), skok pa so povzročile podražitve v hotelih in restavracijah.

Dobiček bo astronomski

Ekonomist Michael Grahn je za BBC povedal, da je za nenadno povišanje cen odgovorna prav ameriška pevka, poleg hotelskih in gostinskih storitev pa zvezdnici pripisuje tudi odgovornost za porast cen v rekreaciji in kulturi. "Seveda za višanje cen ni kriva zgolj Beyonce, a sta njena koncerta povzročila toliko zanimanja javnosti, tudi tuje, da je dodala kamenček mozaiku," je pojasnil.

Prva samostojna turneja pevke po več kot sedmih letih pa ne bo napolnila žepov samo gostincem in hotelirjem, pač pa tudi zvezdnici. Nekatere ocene o skupnem zaslužku po zadnjem koncertu septembra v New Orleansu sežejo celo do dveh milijard evrov. Vstopnice za večino koncertov so bile razprodane v hipu, cene pri različnih posrednikih pa že dosegajo rekordne vsote. Tudi platforma za ponujanje zasebnih nastanitev AirBnb poroča o močno povečanem zanimanju za prenočišča v mestih, kjer bodo to poletje še potekali koncerti 41-letnice.